Један бахати возач - 300 неплаћених казни

Рекордер по броју саобраћајних казни које није платио живи у општини Сарајево Центар и држави дугује 43.063 марке, а та свота нагомилала се због чак 300 почињених прекршаја!

Република Српска 22.09.2015 | 10:35
Један бахати возач - 300 неплаћених казни

"Углавном се ради о прекршајима за непосједовање возачке дозволе и управљање нерегистрованим возилом", потврђено је "Независним" из Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА).

Ирфан Нефић, портпарол МУП-а Сарајевског кантона, каже да не зна детаље о конкретном случају, али и додаје да постоје механизми да се овакви возачи адекватно санкционишу.

"У сарадњи с Опћинским судом можемо одузети возило којим су извршени прекршаји. Ми смо у претходном периоду одузели 15 до 20 аутомобила и мотоцикала", казао је Нефић.

Из Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ додају да бх. возачи по основу неплаћених казни за саобраћајне прекршаје дугују укупно 60 милиона марака.

Амила Опардија, портпарол ИДДЕЕА, потврдила је да је током прошле године по основу саобраћајних прекршаја укупно наплаћено 27 милиона марака, а за првих шест мјесеци ове године по истом основу наплаћено је 14 милиона КМ.

"Највише је изречено и уједно наплаћено казни за прекорачење брзине, управљање возилом у алкохолизираном стању, невезивање сигурносног појаса, управљање возилом без возачке или са неважећом возачком дозволом, управљање возилом без упаљеног свјетла, те непрописно паркирање", навела је Опардија.

Стручњаци који се брину за безбједност на путевима сматрају да је цифра, која показује да возачи дугују 60 милиона марака, велика, те додају да би институције морале да пронађу адекватне механизме за ефикаснију наплату "написаних" саобраћајних казни.

Уједно упозоравају да би већа свота, од суме која се слијева по основу наплаћених прекршаја, требало да се враћа у ову област, односно у повећање безбједности учесника у саобраћају.

"Више пута упућивали смо иницијативу да се новац од казни усмјерава у безбједност саобраћаја, али до сада није било подршке за такав приједлог", наводи Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Он додаје да је приједлог био да код нас буде уведен модел као што је то случај у Србији. Наиме, у сусједној држави дио новца, наплаћен по основу саобраћајних прекршаја, иде у опремање полиције, а дио локалним заједницама како би улагале у безбједност саобраћаја на својим територијама.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

село

22.09.2015 09:37

Толико казни и да нико није до сада примјетио то је срамота за надлезне институције да се сад сјете па ко мозе сад одједном да плати ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старчевица БЛ

22.09.2015 09:50

Нашој саобраћајној полицији је циљ да се узме који динар на путу а не да се побољша стање у саобраћају. Ко саобраћајцу недадне коју маркицу тај и бива кажњен. У Саобраћајној полицији све се своди на узимање пара по путу. Министар покушао да их спријечи да неузимају паре тако што им је крими инспекторе поставио да раде са њима у патролама, а они корумпирали и крим инспекторе па сад узимају заједно и дијеле. Живимо у благостању јавне корупције и Милетократије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

22.09.2015 10:35

Знаш кад чу ја платит казну у будуче никад

ОДГОВОРИТЕ
Name

РегистарКазни

22.09.2015 17:53

Постоји Регистар казни (РОФ) у који се уносе све казне и ако се поштује прописана процедура: нико ко није платио казну не мозе регистровати возило, добити лична документа, регистровати предузеће... Ако све институције, које су у наведеним системима то поштују, казна не може бити не наплаћена.

ОДГОВОРИТЕ