Jedan bahati vozač - 300 neplaćenih kazni

Rekorder po broju saobraćajnih kazni koje nije platio živi u opštini Sarajevo Centar i državi duguje 43.063 marke, a ta svota nagomilala se zbog čak 300 počinjenih prekršaja!

Republika Srpska 22.09.2015 | 10:35
Jedan bahati vozač - 300 neplaćenih kazni

"Uglavnom se radi o prekršajima za neposjedovanje vozačke dozvole i upravljanje neregistrovanim vozilom", potvrđeno je "Nezavisnim" iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Irfan Nefić, portparol MUP-a Sarajevskog kantona, kaže da ne zna detalje o konkretnom slučaju, ali i dodaje da postoje mehanizmi da se ovakvi vozači adekvatno sankcionišu.

"U saradnji s Općinskim sudom možemo oduzeti vozilo kojim su izvršeni prekršaji. Mi smo u prethodnom periodu oduzeli 15 do 20 automobila i motocikala", kazao je Nefić.

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH dodaju da bh. vozači po osnovu neplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje duguju ukupno 60 miliona maraka.

Amila Opardija, portparol IDDEEA, potvrdila je da je tokom prošle godine po osnovu saobraćajnih prekršaja ukupno naplaćeno 27 miliona maraka, a za prvih šest mjeseci ove godine po istom osnovu naplaćeno je 14 miliona KM.

"Najviše je izrečeno i ujedno naplaćeno kazni za prekoračenje brzine, upravljanje vozilom u alkoholiziranom stanju, nevezivanje sigurnosnog pojasa, upravljanje vozilom bez vozačke ili sa nevažećom vozačkom dozvolom, upravljanje vozilom bez upaljenog svjetla, te nepropisno parkiranje", navela je Opardija.

Stručnjaci koji se brinu za bezbjednost na putevima smatraju da je cifra, koja pokazuje da vozači duguju 60 miliona maraka, velika, te dodaju da bi institucije morale da pronađu adekvatne mehanizme za efikasniju naplatu "napisanih" saobraćajnih kazni.

Ujedno upozoravaju da bi veća svota, od sume koja se slijeva po osnovu naplaćenih prekršaja, trebalo da se vraća u ovu oblast, odnosno u povećanje bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

"Više puta upućivali smo inicijativu da se novac od kazni usmjerava u bezbjednost saobraćaja, ali do sada nije bilo podrške za takav prijedlog", navodi Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

On dodaje da je prijedlog bio da kod nas bude uveden model kao što je to slučaj u Srbiji. Naime, u susjednoj državi dio novca, naplaćen po osnovu saobraćajnih prekršaja, ide u opremanje policije, a dio lokalnim zajednicama kako bi ulagale u bezbjednost saobraćaja na svojim teritorijama.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

selo

22.09.2015 11:37

Toliko kazni i da niko nije do sada primjetio to je sramota za nadlezne institucije da se sad sjete pa ko moze sad odjednom da plati ?

ODGOVORITE
Name

Starčevica BL

22.09.2015 11:50

Našoj saobraćajnoj policiji je cilj da se uzme koji dinar na putu a ne da se poboljša stanje u saobraćaju. Ko saobraćajcu nedadne koju markicu taj i biva kažnjen. U Saobraćajnoj policiji sve se svodi na uzimanje para po putu. Ministar pokušao da ih spriječi da neuzimaju pare tako što im je krimi inspektore postavio da rade sa njima u patrolama, a oni korumpirali i krim inspektore pa sad uzimaju zajedno i dijele. Živimo u blagostanju javne korupcije i Miletokratije.

ODGOVORITE
Name

Patriota

22.09.2015 12:35

Znaš kad ču ja platit kaznu u buduče nikad

ODGOVORITE
Name

RegistarKazni

22.09.2015 19:53

Postoji Registar kazni (ROF) u koji se unose sve kazne i ako se poštuje propisana procedura: niko ko nije platio kaznu ne moze registrovati vozilo, dobiti lična dokumenta, registrovati preduzeće... Ako sve institucije, koje su u navedenim sistemima to poštuju, kazna ne može biti ne naplaćena.

ODGOVORITE