Фоча: Прво успјешно пришивање шаке

Прије двије седмице, Рогатичанин Александар Радовић примљен је у фочанску болницу са одсјеченом лијевом шаком, а сада већ полако мрда пришивеним прстима. Машина за обраду дрвета пресјекла му је руку тачно по средини длана.

Република Српска 22.09.2015 | 07:37
Фоча: Прво успјешно пришивање шаке

“Радио сам са циркуларом, тренутак непажње и крв је била свуда око мене. Видио сам пола шаке своје на поду, то је било неко полусвјесно стање. Колеге су ми притекле у помоћ, колима хитне помоћи сам пребачен овдје у Фочу”, прича Александар.

Тим фочанских љекара предводио је пластични хирург Дражан Ерић, који каже да се двије седмице након операције виде прави ефекти, као и да је ово први случај у Републици Српској који је успјешно завршен, преноси АТВ.

“Васкуларни статус ове шаке је одличан и ми након 13 дана можемо бити презадовољни и ова инситуција и наша Република Српска да се овакав компликован микрохируршки захват може урадити у овако малој установи”, рекао је Дражан Ерић, начелник Одјељења за пластичну и реконструктивну хирургију Универзитетске болнице Фоча.

Ерић је прије пет година урадио прву реплантацију прста у Републици Српској, али је пришивање шаке далеко сложеније, јер је потребно сашити много више крвних судова промјера мањег од једног милиметра.

“То је у суштини најтежи ниво за реплантацију, јер морате да направите добре анастомозе малих крвних судова, артеријских и венских да би шака циркуларно профункционисала”, каже Ерић.

фото: небојсавукановиц.инфо

Пацијент је имао срећу да је из Рогатице у Фочу пребачен релативно брзо, за сат и по, али и да је љекарски тим брзо реаговао, од чега понајвише зависи да ли ће пришивени екстремитет преживјети. Александар ће кући за два дана, а већ за два мјесеца рука ће му бити у функцији, тврде љекари.

Извор: Мондо.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Маxо

22.09.2015 06:04

Свака цаст за руку, али вриједи ли предсједнику ријесити проблем са главом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

22.09.2015 18:59

Свака цаст на подухвату, али ста цемо са неким мањим проблемима једног прста. Мало је ко успио да га присије.

ОДГОВОРИТЕ