Foča: Prvo uspješno prišivanje šake

Prije dvije sedmice, Rogatičanin Aleksandar Radović primljen je u fočansku bolnicu sa odsječenom lijevom šakom, a sada već polako mrda prišivenim prstima. Mašina za obradu drveta presjekla mu je ruku tačno po sredini dlana.

Republika Srpska 22.09.2015 | 07:37
Foča: Prvo uspješno prišivanje šake

“Radio sam sa cirkularom, trenutak nepažnje i krv je bila svuda oko mene. Vidio sam pola šake svoje na podu, to je bilo neko polusvjesno stanje. Kolege su mi pritekle u pomoć, kolima hitne pomoći sam prebačen ovdje u Foču”, priča Aleksandar.

Tim fočanskih ljekara predvodio je plastični hirurg Dražan Erić, koji kaže da se dvije sedmice nakon operacije vide pravi efekti, kao i da je ovo prvi slučaj u Republici Srpskoj koji je uspješno završen, prenosi ATV.

“Vaskularni status ove šake je odličan i mi nakon 13 dana možemo biti prezadovoljni i ova insitucija i naša Republika Srpska da se ovakav komplikovan mikrohirurški zahvat može uraditi u ovako maloj ustanovi”, rekao je Dražan Erić, načelnik Odjeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetske bolnice Foča.

Erić je prije pet godina uradio prvu replantaciju prsta u Republici Srpskoj, ali je prišivanje šake daleko složenije, jer je potrebno sašiti mnogo više krvnih sudova promjera manjeg od jednog milimetra.

“To je u suštini najteži nivo za replantaciju, jer morate da napravite dobre anastomoze malih krvnih sudova, arterijskih i venskih da bi šaka cirkularno profunkcionisala”, kaže Erić.

foto: nebojsavukanovic.info

Pacijent je imao sreću da je iz Rogatice u Foču prebačen relativno brzo, za sat i po, ali i da je ljekarski tim brzo reagovao, od čega ponajviše zavisi da li će prišiveni ekstremitet preživjeti. Aleksandar će kući za dva dana, a već za dva mjeseca ruka će mu biti u funkciji, tvrde ljekari.

Izvor: Mondo.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Maxo

22.09.2015 08:04

Svaka cast za ruku, ali vrijedi li predsjedniku rijesiti problem sa glavom?

ODGOVORITE
Name

Brko

22.09.2015 20:59

Svaka cast na poduhvatu, ali sta cemo sa nekim manjim problemima jednog prsta. Malo je ko uspio da ga prisije.

ODGOVORITE