Претплатници на успјех! Гасол + Рејес = 4 злата, 4 сребра и бронза!

Од последњих десет одличја, чувени тандем донео је девет...! 12 великих такмичења у претходних 14 година Рејес и Гасол одиграли су заједно!

Кошарка 22.09.2015 | 12:20
Претплатници на успјех! Гасол + Рејес = 4 злата, 4 сребра и бронза!

Завеса је спуштена на 39. Европско првенство, Стари континент је добио новог владара, а љубитељи игре под обручима још једну велику тему за причу. Начин на који је Шпанија дошла до трећег европског злата у историји сениорског националног тима није многе одушевио, али је још једном дао потврду да је Црвена фурија највећа европска кошаркашка велелиса у 21. веку! А Пау Гасол неуништива звер, пошто је у 35. години одиграо турнир живота.

Са просеком од 30 минута на паркету, 26 поена, девет скокова, три асистенције и две блокаде „Човек тим“ уништио је све што му се нашло на путу, а највише је пружио када је било најпотребније - против Француске и Литваније.

У време када су почели да се своде рачуни после свега учињеног, бацили смо мали поглед на историју свих успеха Шпаније од 2001. године, тачније од тренутка када је у сениорском погону представљена златна јуниорска генерација са Светског првенства 1999. године (Пау Гасол, Фелипе Рејес, Хуан Карлос Наваро).

Током 14 година Фурија се медаљом окитила чак десет пута, али чувени тандем Гасол - Рејес Шпанији је срећу донео у чак девет наврата! Прекаљени центарски вукови су у поменутом временском распону учествовали на чак 12 турнира заједно, па је јасно да је добитна формула најтрофејније европске велесиле јасна: Гасол + Рејес = четири злата, четири сребра и једна бронза!

Најкориснији играч Евробаскета и центар Чикаго Булса је у последњих готово деценију и по пропустио је тек континентално првенство 2005. године у Србији и Црној Гори и Мундобаскет у Турској пре пет година, а у оба случаја Шпанија није успела да узме медаљу.

Фелипе Рејес је, с друге стране, учествовао на 13 од укупно 14 великих турнира, а једини пут када центра мадридског Реала није било у саставу је 2013. године, на Евробаскету у Словенији. Тада свој наступ није уписао ни Пау Гасол, а Фурија је узела бронзу.

То практично значи да заједничким снагама једни од најбољих европских центара нису својој земљи радост донели само 2002. године, на Мундобаскету у САД, 2004. године на Олимпијским играма у Атини и прошле године, на Светском првенству управо у Шпанији.

Заслужено најбољи!

ШПАНИЈА У ПОСЛЕДЊИХ 14 ГОДИНА

2001 – бронза на Евробаскету (Турска) – играли и Гасол и Рејес
2002 – пето место на Мундобаскету (САД) – играли и Гасол и Рејес
2003 – сребро на Евробаскету (Шведска) – играли и Гасол и Рејес
2004 – седмо место на Олимпијским играма (Атина) – играли и Гасол и Рејес
2005 – четврто место на Евробаскету (СЦГ) – играо само Рејес
2006 – злато на Мундобаскету (Јапан) – играли и Гасол и Рејес
2007 – сребро на Евробаскету (Шпанија) – играли и Гасол и Рејес
2008 – сребро на Олимпијским играма (Пекинг) - играли и Гасол и Рејес
2009 – злато на Евробаскету (Пољска) – играли и Гасол и Рејес
2010 – четвртфинале Мундобаскета (Турска) – играо само Рејес
2011 – злато на Евробаскету (Литванија) – играли и Гасол и Рејес
2012 – сребро на Олимпијским играма – играли и Гасол и Рејес
2013 – бронза на Евробаскету (Словенија) – нису играли ни Гасол, ни Рејес
2014 – четвртфинале Мундобаскета (Шпанија) – играли и Гасол и Рејес
2015 – злато на Евробаскету (Француска) – играли и Гасол и Рејес

Коментари / 0

Оставите коментар