Pretplatnici na uspjeh! Gasol + Rejes = 4 zlata, 4 srebra i bronza!

Od poslednjih deset odličja, čuveni tandem doneo je devet...! 12 velikih takmičenja u prethodnih 14 godina Rejes i Gasol odigrali su zajedno!

Košarka 22.09.2015 | 12:20
Pretplatnici na uspjeh! Gasol + Rejes = 4 zlata, 4 srebra i bronza!

Zavesa je spuštena na 39. Evropsko prvenstvo, Stari kontinent je dobio novog vladara, a ljubitelji igre pod obručima još jednu veliku temu za priču. Način na koji je Španija došla do trećeg evropskog zlata u istoriji seniorskog nacionalnog tima nije mnoge oduševio, ali je još jednom dao potvrdu da je Crvena furija najveća evropska košarkaška velelisa u 21. veku! A Pau Gasol neuništiva zver, pošto je u 35. godini odigrao turnir života.

Sa prosekom od 30 minuta na parketu, 26 poena, devet skokova, tri asistencije i dve blokade „Čovek tim“ uništio je sve što mu se našlo na putu, a najviše je pružio kada je bilo najpotrebnije - protiv Francuske i Litvanije.

U vreme kada su počeli da se svode računi posle svega učinjenog, bacili smo mali pogled na istoriju svih uspeha Španije od 2001. godine, tačnije od trenutka kada je u seniorskom pogonu predstavljena zlatna juniorska generacija sa Svetskog prvenstva 1999. godine (Pau Gasol, Felipe Rejes, Huan Karlos Navaro).

Tokom 14 godina Furija se medaljom okitila čak deset puta, ali čuveni tandem Gasol - Rejes Španiji je sreću doneo u čak devet navrata! Prekaljeni centarski vukovi su u pomenutom vremenskom rasponu učestvovali na čak 12 turnira zajedno, pa je jasno da je dobitna formula najtrofejnije evropske velesile jasna: Gasol + Rejes = četiri zlata, četiri srebra i jedna bronza!

Najkorisniji igrač Evrobasketa i centar Čikago Bulsa je u poslednjih gotovo deceniju i po propustio je tek kontinentalno prvenstvo 2005. godine u Srbiji i Crnoj Gori i Mundobasket u Turskoj pre pet godina, a u oba slučaja Španija nije uspela da uzme medalju.

Felipe Rejes je, s druge strane, učestvovao na 13 od ukupno 14 velikih turnira, a jedini put kada centra madridskog Reala nije bilo u sastavu je 2013. godine, na Evrobasketu u Sloveniji. Tada svoj nastup nije upisao ni Pau Gasol, a Furija je uzela bronzu.

To praktično znači da zajedničkim snagama jedni od najboljih evropskih centara nisu svojoj zemlji radost doneli samo 2002. godine, na Mundobasketu u SAD, 2004. godine na Olimpijskim igrama u Atini i prošle godine, na Svetskom prvenstvu upravo u Španiji.

Zasluženo najbolji!

ŠPANIJA U POSLEDNJIH 14 GODINA

2001 – bronza na Evrobasketu (Turska) – igrali i Gasol i Rejes
2002 – peto mesto na Mundobasketu (SAD) – igrali i Gasol i Rejes
2003 – srebro na Evrobasketu (Švedska) – igrali i Gasol i Rejes
2004 – sedmo mesto na Olimpijskim igrama (Atina) – igrali i Gasol i Rejes
2005 – četvrto mesto na Evrobasketu (SCG) – igrao samo Rejes
2006 – zlato na Mundobasketu (Japan) – igrali i Gasol i Rejes
2007 – srebro na Evrobasketu (Španija) – igrali i Gasol i Rejes
2008 – srebro na Olimpijskim igrama (Peking) - igrali i Gasol i Rejes
2009 – zlato na Evrobasketu (Poljska) – igrali i Gasol i Rejes
2010 – četvrtfinale Mundobasketa (Turska) – igrao samo Rejes
2011 – zlato na Evrobasketu (Litvanija) – igrali i Gasol i Rejes
2012 – srebro na Olimpijskim igrama – igrali i Gasol i Rejes
2013 – bronza na Evrobasketu (Slovenija) – nisu igrali ni Gasol, ni Rejes
2014 – četvrtfinale Mundobasketa (Španija) – igrali i Gasol i Rejes
2015 – zlato na Evrobasketu (Francuska) – igrali i Gasol i Rejes

Komentari / 0

Ostavite komentar