Анализа: Зликовац или само ''фудбалски намазан''?!

“То што он ради је неприхватљиво. А увек се извуче. То ће радити и следеће недеље. И оне тамо недеље...“

Фудбал 22.09.2015 | 11:20
Анализа: Зликовац или само ''фудбалски намазан''?!

Дијего Коста прва је фудбалска тема на Острву. Не због погодака, јер се Бразилац са шпанским пасошем почетком ове сезоне још није распуцао. Постигао је два, наместио два, али је у великом градском дербију са Арсеналом завредио да га тренер Жозе Мурињо назове најбољим на терену. Јер управо је Коста изнудио искључење Габријела Паулисте у последњим секундама првог полувремена. Из Челсијевог угла - била је то мајсторска провокација. Из угла Арсенала, па и неутралног љубитеља фудбала, био је то сраман чин.

Али циљ оправдава средства. Муриња само циљ интересује. Венгер се пак после болног пораза бави и дугорочним темама. Оно што Дијего Коста ради на терену страшно боде очи француском стручњаку.
"Њему је дозвољено да ради шта год му падне на памет. И остаје на терену? Сви они који се усуде да му одговоре бивају искључени. То је неприхватљиво. Али се он увек провуче. И учиниће исто и следеће недеље. И оне тамо недеље. И опет ће се провући", бесан је Венгер.

Има и због чега. Судија Мајк Дин прво је превидео да је Коста ударио Лорана Кошћелног. Потом је започео дуел са Габријелом Паулистом, који је убрзо насео на провокације и добио други жути картон. Коста се повукао у послендјем часу и избегао радикалне санкције. Иако их је по општем мишљењу заслужио.

Један новинар је на Мурињовој конференцији за новинаре констатовао да Коста растеже правила колико је то могуће. Мурињо је одговорио: "Чија правила? Твоја правила? Ондаћу да претпоставим да си играо бадминтон као мали? Коста је играо онако како мора да игра. Фудбал се овако игра".

Венгер наравно не дели мишљење колеге. Косту види као непријатеља фудбала.
"То што је он остао у игри у утакмицу у којој су нама искључења двојица је срамота. Искористио је наивност судије Мајка Дина, као и мојих играча. Да се разумемо - Габријел је заслужио црвени картон, али не разумем како је Коста дочекао последњи минут на терену".

Многи то не разумеју. Чак и они који прилично цене Костино фудбалско умеће. Додуше, можда је и његова најопаснија одлика управо та "вештина провокације".

Коментари / 0

Оставите коментар