Analiza: Zlikovac ili samo ''fudbalski namazan''?!

“To što on radi je neprihvatljivo. A uvek se izvuče. To će raditi i sledeće nedelje. I one tamo nedelje...“

Fudbal 22.09.2015 | 11:20
Analiza: Zlikovac ili samo ''fudbalski namazan''?!

Dijego Kosta prva je fudbalska tema na Ostrvu. Ne zbog pogodaka, jer se Brazilac sa španskim pasošem početkom ove sezone još nije raspucao. Postigao je dva, namestio dva, ali je u velikom gradskom derbiju sa Arsenalom zavredio da ga trener Žoze Murinjo nazove najboljim na terenu. Jer upravo je Kosta iznudio isključenje Gabrijela Pauliste u poslednjim sekundama prvog poluvremena. Iz Čelsijevog ugla - bila je to majstorska provokacija. Iz ugla Arsenala, pa i neutralnog ljubitelja fudbala, bio je to sraman čin.

Ali cilj opravdava sredstva. Murinja samo cilj interesuje. Venger se pak posle bolnog poraza bavi i dugoročnim temama. Ono što Dijego Kosta radi na terenu strašno bode oči francuskom stručnjaku.
"Njemu je dozvoljeno da radi šta god mu padne na pamet. I ostaje na terenu? Svi oni koji se usude da mu odgovore bivaju isključeni. To je neprihvatljivo. Ali se on uvek provuče. I učiniće isto i sledeće nedelje. I one tamo nedelje. I opet će se provući", besan je Venger.

Ima i zbog čega. Sudija Majk Din prvo je prevideo da je Kosta udario Lorana Košćelnog. Potom je započeo duel sa Gabrijelom Paulistom, koji je ubrzo naseo na provokacije i dobio drugi žuti karton. Kosta se povukao u poslendjem času i izbegao radikalne sankcije. Iako ih je po opštem mišljenju zaslužio.

Jedan novinar je na Murinjovoj konferenciji za novinare konstatovao da Kosta rasteže pravila koliko je to moguće. Murinjo je odgovorio: "Čija pravila? Tvoja pravila? Ondaću da pretpostavim da si igrao badminton kao mali? Kosta je igrao onako kako mora da igra. Fudbal se ovako igra".

Venger naravno ne deli mišljenje kolege. Kostu vidi kao neprijatelja fudbala.
"To što je on ostao u igri u utakmicu u kojoj su nama isključenja dvojica je sramota. Iskoristio je naivnost sudije Majka Dina, kao i mojih igrača. Da se razumemo - Gabrijel je zaslužio crveni karton, ali ne razumem kako je Kosta dočekao poslednji minut na terenu".

Mnogi to ne razumeju. Čak i oni koji prilično cene Kostino fudbalsko umeće. Doduše, možda je i njegova najopasnija odlika upravo ta "veština provokacije".

Komentari / 0

Ostavite komentar