Ципрас, поново, премијер Грчке

Лидер љевичарске странке Сириза Алексис Ципрас положио је данас заклетву за премијера Грчке, након побједе на ванредним парламентарним изборима.

Свијет 21.09.2015 | 20:22
Ципрас, поново, премијер Грчке

Ципрас је тако почео други мандат, а заклетву је положио на грађански начин, што одудара од уобичајене праксе да се то чини у присуству свештеника, пренио је Ројтерс.

У Грчкој Црква није одвојена од државе и обично се премијери заклињу на Библији да ће поштовати Устав и законе Грчке и служити интересима народа.

Ципрас, који је атеиста, заклетву је положио пред предсједником државе Прокописом Павлопулосом.

Сириза је на јучерашњим изборима освојила 35,47 одсто гласова или 145 посланичких мјеста у парламенту са 300 чланова, а Ципрас је већ саопштио да ће владајућу већину формирати са досадашњим коалиционим партнером, крајње десничарском странком Независни Грци (АНЕЛ), која је добила 3,69 одсто гласова и 10 мјеста у парламенту.

На трећем кључном гласању Грка ове године, на којем је одзив био 55,4 одсто, што је мање него на јануарским изборима, опозициона коалиција Нова демократија освојила је 75 мјеста, а слиједе Златна зора са 18 и Пасок са нешто мање мјеста, док су при дну листе комунисти са 15 и Унија централиста са девет мјеста у парламенту.

Очекује се да ће састав нове владе бити познат већ сутра.

Сириза ће формирати коалицију са Странком независних Грка и заједно ће имати већину од 155 посланика.

Коментари / 0

Оставите коментар