Cipras, ponovo, premijer Grčke

Lider ljevičarske stranke Siriza Aleksis Cipras položio je danas zakletvu za premijera Grčke, nakon pobjede na vanrednim parlamentarnim izborima.

Svijet 21.09.2015 | 20:22
Cipras, ponovo, premijer Grčke

Cipras je tako počeo drugi mandat, a zakletvu je položio na građanski način, što odudara od uobičajene prakse da se to čini u prisustvu sveštenika, prenio je Rojters.

U Grčkoj Crkva nije odvojena od države i obično se premijeri zaklinju na Bibliji da će poštovati Ustav i zakone Grčke i služiti interesima naroda.

Cipras, koji je ateista, zakletvu je položio pred predsjednikom države Prokopisom Pavlopulosom.

Siriza je na jučerašnjim izborima osvojila 35,47 odsto glasova ili 145 poslaničkih mjesta u parlamentu sa 300 članova, a Cipras je već saopštio da će vladajuću većinu formirati sa dosadašnjim koalicionim partnerom, krajnje desničarskom strankom Nezavisni Grci (ANEL), koja je dobila 3,69 odsto glasova i 10 mjesta u parlamentu.

Na trećem ključnom glasanju Grka ove godine, na kojem je odziv bio 55,4 odsto, što je manje nego na januarskim izborima, opoziciona koalicija Nova demokratija osvojila je 75 mjesta, a slijede Zlatna zora sa 18 i Pasok sa nešto manje mjesta, dok su pri dnu liste komunisti sa 15 i Unija centralista sa devet mjesta u parlamentu.

Očekuje se da će sastav nove vlade biti poznat već sutra.

Siriza će formirati koaliciju sa Strankom nezavisnih Grka i zajedno će imati većinu od 155 poslanika.

Komentari / 0

Ostavite komentar