Мамићев човек на клупи Хрватске, а ту је и усташа?!

Анте Чачић (61), човек задатка Здравка Мамића, именован је за новог хрватског селектора са циљем да исправи грешке Нике Ковача и одведе "коцкасте" у Француску. Његов помоћник биће декларисани усташа Јосип Шимунић.

Фудбал 21.09.2015 | 22:20
Мамићев човек на клупи Хрватске, а ту је и усташа?!

Избор Чачића за селектора се у хрватској јавности тумачи као још један показатељ да је Здравко Мамић, први човек загребачког Динама, заправо тај који ведри и облачи хрватским фудбалом.

Чачић је бивши тренер загребачког Динама (између осталих), а на селекторску клупу долази из загребачке Локомотиве, која иначе важи за Динамову филијалу.

У тренерској каријери водио је Задар, Дубраву, Интер из Запрешића, Осијек, Славен Белупо, Камен Инград, Динамо, словеначки Марибор, а потом и Локомотиве. Од 1994. до 1998. године био је помоћник на клупи У21 хрватске репрезентације, а од 2003. до 2006. асистирао је на клупи либијске репрезентације.

Хрватски медији пишу подругљиво о новом селектору репрезентације Хрватске и о раду Хрватског фудбалског савеза и о овој одлуци, подсећајући на резултате многих анкета међу навијачима који су изричито против оваквог извора.

"Спрдачина на врхунцу", пише Индеx.хр, а Дневник.хр додаје: "Потврда онога чега смо се бојали".

"Једногласно смо га изабрали. Оценили смо да је ово најбоље решење. Он је искусан, по свему заслужује да буде на овом месту. Разговарао сам и са играчима, он је водио осам, девет играча у каријери. Изабрали смо селектора који ће водити 'ватрене' на Европско или Светско првенство. Нови селектор има дужи уговор, што значи да верујемо у њега. Апелујем на заједништво свих сегмената друштва. Брзо ће доћи ове две утакмице. Чачић има уговор до 31. јула 2018. године", рекао је председник ХНС Давор Шукер.

Осим тога, хрватски медији наводе да ће му један од помоћника бити декларисани усташа Јосип Шимунић, који је због поклича "За дом спремни" био кажњен и није играо на Светском првенству.

Шукер није желео да потврди ове наводе медија, рекавши да ће о томе јавност обавестити нови селектор (Чачићева конференција за новинаре је у уторак).

Ћаћић је својевремено, када је био именован за тренера Динама (у децембру 2011. године) изјавио да му је узор Жозе Мурињо. "Тренерски узор ми је Мурињо, јер где год да дође, у Потугал, Италију, Енглеску... екипа га следи. Има способност и визију. А водити тако велике звезде није лако. Он то успева", изјавио је тада Чачић.

Чачић је прихватио "врућ кромпир" у руке. Хрватска је, из сигурне позиције у квалификацијама за Европско првенство, пала на трећу позицију на табели Групе Х, са 14 бодова, четири мање од водеће Италије и два мање од другопласиране Норвешке.

У последња два кола Хрватска ће 10. октобра дочекати Бугарску, док три дана касније гостује на Малти. Норвешка дочекује Малту, а у последњем колу гостује Италији. Италијани иду на ноге Азербејџану, а расплет групе се очекује 13. октобра у дуелу са Норвешком.

Коментари / 0

Оставите коментар