Контрамјере ако ЕУ не ријеши избјегличку кризу

Српски министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Србија неће дозволити да буде ограђена жицама и са затвореним путевима, истакавши да ће уколико ЕУ не буде способна да управља избегличком кризом, бити приморана да уведе контрамјере.

Србија 21.09.2015 | 17:40
Контрамјере ако ЕУ не ријеши избјегличку кризу

Он је рекао да је за Србију неприхватљиво да избјеглице буду враћене у Србију и да од европског комесара Јоханеса Хана, који у петак долази у Београд, очекује да чује коначно решење Уније.

"Србија не може да дозволи да буде концентрациони логор, ограђена жицама са затвореним саобраћајем, а да то никога није брига. Да ли је Европа способна да управља организацијом као што је ЕУ? Ако није, Србија ће бити принуђена да уведе контрамере", рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Варшави, где је отворио годишњу конференцију ОЕБС као председавајући.

На питање српских новинара које су то контрамере, Дачић је одговорио да не може да каже јер није на њему да одлучује.

Како је рекао, разговарао је са премијером Александром Вучићем који је, каже, љут јер су аутопутеви затворени што је велики удар на економију и уводи ненормалне услове за економски живот у региону.

“Или ће се ово прекинути, или ћемо ми морати да предузмемо нешто у смислу контрамера”, поновио је Дачић.

Дачић је рекао да је Србија са Мађарском послије инцидентата на граници договорила да се отвори аутопут, али да је сад суочена са чињеницом да су према Хрватској затворени готово сви прелази за саобраћај.

"Данас сам покушавао да разоварам телефоном са колегицом Весном Пусић и тражим објашњење зашто је затворен теретни саобраћај. Да ли смо сад уместо Европе без граница, поново добили Европу са гвозденом завесом, како једна земља ЕУ мозе да забрани саобрацјај са суседима", рекао је Дачић.

Он је рекао да ће мигрантска криза, уколико Европа не реагује, срушити структуре ЕУ.

Према његовим ријечима, да су европске земље употребиле оволику војску против Исламске државе какву је употревању према избјеглице, до сад би та криза била решена.

Он је упитао да ли су европске вредности сузавац, затварање путева и граница и подвукао да то не може бити политика ЕУ и да Србија тражи хитно реаговање ЕУ.

"У Европи су се границе затварале само у време ратова, а реакција ЕУ је као да се то дешава на другој планети", рекао је Дачић.

Дачић је упитао да ли је решење да Србија подигне гвоздену завесу према ЕУ, и у том смислу подсетио колико су се народи Европе радовали рушењу гвоздене завесе.

Он је подвукао да Србија не пристаје на политику гвозденихц завјеса и заустављања аутопута

Дачић је навео да ситуација са мигрантима показује безбједносну, али и кризу вриједности, солидарности и хуманости у Европи.

НН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЈА

21.09.2015 16:28

Америка и ЕУ усеру ствар, а Србија да пере њихове пелене!!! Е НЕЦЕ ДА МОЗЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

21.09.2015 16:31

Европа вас је намагарцила министре јер једино срби немаја људска права и достојанство од Еу.Милион срба је избјегло са Косова,БиХ,Хрватске.,!!!Нисмо цули глас Европе Меркелове и Дојце веле.

ОДГОВОРИТЕ