Kontramjere ako EU ne riješi izbjegličku krizu

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće dozvoliti da bude ograđena žicama i sa zatvorenim putevima, istakavši da će ukoliko EU ne bude sposobna da upravlja izbegličkom krizom, biti primorana da uvede kontramjere.

Srbija 21.09.2015 | 17:40
Kontramjere ako EU ne riješi izbjegličku krizu

On je rekao da je za Srbiju neprihvatljivo da izbjeglice budu vraćene u Srbiju i da od evropskog komesara Johanesa Hana, koji u petak dolazi u Beograd, očekuje da čuje konačno rešenje Unije.

"Srbija ne može da dozvoli da bude koncentracioni logor, ograđena žicama sa zatvorenim saobraćajem, a da to nikoga nije briga. Da li je Evropa sposobna da upravlja organizacijom kao što je EU? Ako nije, Srbija će biti prinuđena da uvede kontramere", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Varšavi, gde je otvorio godišnju konferenciju OEBS kao predsedavajući.

Na pitanje srpskih novinara koje su to kontramere, Dačić je odgovorio da ne može da kaže jer nije na njemu da odlučuje.

Kako je rekao, razgovarao je sa premijerom Aleksandrom Vučićem koji je, kaže, ljut jer su autoputevi zatvoreni što je veliki udar na ekonomiju i uvodi nenormalne uslove za ekonomski život u regionu.

“Ili će se ovo prekinuti, ili ćemo mi morati da preduzmemo nešto u smislu kontramera”, ponovio je Dačić.

Dačić je rekao da je Srbija sa Mađarskom poslije incidentata na granici dogovorila da se otvori autoput, ali da je sad suočena sa činjenicom da su prema Hrvatskoj zatvoreni gotovo svi prelazi za saobraćaj.

"Danas sam pokušavao da razovaram telefonom sa kolegicom Vesnom Pusić i tražim objašnjenje zašto je zatvoren teretni saobraćaj. Da li smo sad umesto Evrope bez granica, ponovo dobili Evropu sa gvozdenom zavesom, kako jedna zemlja EU moze da zabrani saobracjaj sa susedima", rekao je Dačić.

On je rekao da će migrantska kriza, ukoliko Evropa ne reaguje, srušiti strukture EU.

Prema njegovim riječima, da su evropske zemlje upotrebile ovoliku vojsku protiv Islamske države kakvu je upotrevanju prema izbjeglice, do sad bi ta kriza bila rešena.

On je upitao da li su evropske vrednosti suzavac, zatvaranje puteva i granica i podvukao da to ne može biti politika EU i da Srbija traži hitno reagovanje EU.

"U Evropi su se granice zatvarale samo u vreme ratova, a reakcija EU je kao da se to dešava na drugoj planeti", rekao je Dačić.

Dačić je upitao da li je rešenje da Srbija podigne gvozdenu zavesu prema EU, i u tom smislu podsetio koliko su se narodi Evrope radovali rušenju gvozdene zavese.

On je podvukao da Srbija ne pristaje na politiku gvozdenihc zavjesa i zaustavljanja autoputa

Dačić je naveo da situacija sa migrantima pokazuje bezbjednosnu, ali i krizu vrijednosti, solidarnosti i humanosti u Evropi.

NN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

JA

21.09.2015 18:28

Amerika i EU useru stvar, a Srbija da pere njihove pelene!!! E NECE DA MOZE!!!

ODGOVORITE
Name

snouden

21.09.2015 18:31

Evropa vas je namagarcila ministre jer jedino srbi nemaja ljudska prava i dostojanstvo od Eu.Milion srba je izbjeglo sa Kosova,BiH,Hrvatske.,!!!Nismo culi glas Evrope Merkelove i Dojce vele.

ODGOVORITE