ЕК: ЕУ може враћати избјеглице у Србију

Европска комисија саопштила је да према споразуму о реадмисији који ЕУ има са Србијом, Мађарска и све земље Уније могу са своје територије у Србију враћати имигранте из трећих земаља који не добију азил у Европској унији.

Србија 21.09.2015 | 22:48
ЕК: ЕУ може враћати избјеглице у Србију

Портпаролка у Европској комисији Наташа Берто подсетила је да су, када је реч о режиму виза, односи са земљама изван ЕУ регулисани споразумима о реадмисији, који обавезују те земље да приме назад имигранте који не добију азил у ЕУ, преноси Бета.

"Цела Европска унија има колективно такав споразум о реадмисији са Србијом", рекла представница за штампу у Комисији.

Наташа Берто је навела да чланице ЕУ у Србију на основу тога могу враћати и српске држављане који не добију азил, а што је повезано и с режимом без виза за привремена путовања српских држављана у "шенгенски простор" без границе унутар Уније.

На питање новинара да ли Мађарска може враћати мигранте из Сирије и других азијских и афричких земаља у Србију, Наташа Берто је прецизирала да "оно што је уобичајено садржано у таквим споразумима у реадмисији јесте одредба да могу бити враћени држављани трећих земаља који пролазе кроз државу с којом ЕУ има споразум о реадмисији и та земља прихвата њихов повратак, ако претходно допусти тим лицима да пролазе у транзиту".

Српски министар унутрашњих послова Небојша Стефановић раније данас је за РТС рекао да Србија може да обезбеди транзит, али не и трајни смештај за те људе.

Извор: РТС

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ма

21.09.2015 13:08

Ста *е*ес , из Европе досли - у Европу одлазе , ви их требате а не Србија !

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМИЈЕШНО

21.09.2015 13:38

БРИСЕЛСКИ ПАМЕТЊАКОВИЦИ И ЕКСПЕРТИ КОЈИ ОДЛУЦУЈУ О ПРОБЛЕМИМА ИЗ УДОБНИХ СОБА И СА ДЕБЕЛИМ ЕУРИМА У ДЗЕПОВИМА ПРИЦАЈУ УГЛАВНОМ ОБИЦНЕ ГЛУПОСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

21.09.2015 13:46

На опасност да ЕУ може да врати емигранте у Србију упозорио сам својим коментарима јавност и надлежне установе у нашој земљи које су "најпаметније" и зато се понашају попут сина који учи оца како се дјеца праве, јер њега је рода донела и спустила у колијевку а наше "политичаре" поставили су на грбачу народа земље НАТО пакта на својим тенковима, подлишћу и лукавством!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

21.09.2015 13:51

Мислим да це ЕУ доци главе Србији на овај или други нацин! Е моја Србијо теско теби а најтезе нама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

21.09.2015 14:02

Како је кренуло, закључиће они да их врате све у БиХ. Каква нам је власт импотентна и сервилна, она се томе не би ни супроставила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

владимир путин

21.09.2015 14:08

Мислим да и требају да се врате у Србију од свих европски земаља Србија се најбоље понасала према њима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

21.09.2015 14:29

Имамо вец Пакистан у Србији. Зове се Нови Пазар и Тутин. Нека хвала.

Name

бл

22.09.2015 07:55

Све их треба код Вуцка,само је он хуманиста. Мадјари и остали нису,али знају ста раде и воле свој народ.