EK: EU može vraćati izbjeglice u Srbiju

Evropska komisija saopštila je da prema sporazumu o readmisiji koji EU ima sa Srbijom, Mađarska i sve zemlje Unije mogu sa svoje teritorije u Srbiju vraćati imigrante iz trećih zemalja koji ne dobiju azil u Evropskoj uniji.

Srbija 21.09.2015 | 22:48
EK: EU može vraćati izbjeglice u Srbiju

Portparolka u Evropskoj komisiji Nataša Berto podsetila je da su, kada je reč o režimu viza, odnosi sa zemljama izvan EU regulisani sporazumima o readmisiji, koji obavezuju te zemlje da prime nazad imigrante koji ne dobiju azil u EU, prenosi Beta.

"Cela Evropska unija ima kolektivno takav sporazum o readmisiji sa Srbijom", rekla predstavnica za štampu u Komisiji.

Nataša Berto je navela da članice EU u Srbiju na osnovu toga mogu vraćati i srpske državljane koji ne dobiju azil, a što je povezano i s režimom bez viza za privremena putovanja srpskih državljana u "šengenski prostor" bez granice unutar Unije.

Na pitanje novinara da li Mađarska može vraćati migrante iz Sirije i drugih azijskih i afričkih zemalja u Srbiju, Nataša Berto je precizirala da "ono što je uobičajeno sadržano u takvim sporazumima u readmisiji jeste odredba da mogu biti vraćeni državljani trećih zemalja koji prolaze kroz državu s kojom EU ima sporazum o readmisiji i ta zemlja prihvata njihov povratak, ako prethodno dopusti tim licima da prolaze u tranzitu".

Srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ranije danas je za RTS rekao da Srbija može da obezbedi tranzit, ali ne i trajni smeštaj za te ljude.

Izvor: RTS

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ma

21.09.2015 13:08

Sta *e*es , iz Evrope dosli - u Evropu odlaze , vi ih trebate a ne Srbija !

ODGOVORITE
Name

SMIJEŠNO

21.09.2015 13:38

BRISELSKI PAMETNJAKOVICI I EKSPERTI KOJI ODLUCUJU O PROBLEMIMA IZ UDOBNIH SOBA I SA DEBELIM EURIMA U DZEPOVIMA PRICAJU UGLAVNOM OBICNE GLUPOSTI.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

21.09.2015 13:46

На опасност да ЕУ може да врати емигранте у Србију упозорио сам својим коментарима јавност и надлежне установе у нашој земљи које су "најпаметније" и зато се понашају попут сина који учи оца како се дјеца праве, јер њега је рода донела и спустила у колијевку а наше "политичаре" поставили су на грбачу народа земље НАТО пакта на својим тенковима, подлишћу и лукавством!

ODGOVORITE
Name

xx

21.09.2015 13:51

Mislim da ce EU doci glave Srbiji na ovaj ili drugi nacin! E moja Srbijo tesko tebi a najteze nama!

ODGOVORITE
Name

mitar

21.09.2015 14:02

Kako je krenulo, zaključiće oni da ih vrate sve u BiH. Kakva nam je vlast impotentna i servilna, ona se tome ne bi ni suprostavila.

ODGOVORITE
Name

vladimir putin

21.09.2015 14:08

Mislim da i trebaju da se vrate u Srbiju od svih evropski zemalja Srbija se najbolje ponasala prema njima...

ODGOVORITE
Name

abc

21.09.2015 14:29

Imamo vec Pakistan u Srbiji. Zove se Novi Pazar i Tutin. Neka hvala.

Name

bl

22.09.2015 07:55

Sve ih treba kod Vucka,samo je on humanista. Madjari i ostali nisu,ali znaju sta rade i vole svoj narod.