Колијевка српске државе под водом због ресторана

Ћерим Шемсовић, власник ресторана “Рас”, изградио је брану на Рашки и потопио део Старог Раса који је под заштитом Унеска.

Србија 21.09.2015 | 14:32
Колијевка српске државе под водом због ресторана

Месецима је овај споменик под водом, пун смећа и трња. Тим поводом огласило се и братство пар километара удаљеног манастира Сопоћани које тражи од државних органа хитну реакцију којом би се зауставило пропадање једног од најзначајнијих историјских споменика у Србији.

- Трговиште је пар месеци под водом и нико ништа не предузима. Али пропадање овог споменика траје и дуже. На овај локалитет мештани изводе стоку на пашу, користе га као депонију, а на средњовековном гробљу бацају остатке угинулих животиња - прича игуман Сопоћана Теокист. Он додаје да у Трговишту постоји седам цркава, од којих су три сада под водом.

- Поплављена је и ранохришћанска базилика, а изградњом ресторана отежан је приступ пећини у којој је Манастир Светог Архангела Михаила, јер једини пут према њему води кроз башту ресторана - прича он.

Отац Теокист тврди да се вода појавила после изградње бране, чиме је подигнут ниво воде, па се она подземним токовима слила у Трговиште.

- Не оптужујемо ми власника ресторана који је изградио брану, већ тражимо одговорност органа који су то дозволили без истраживања где ће отицати вода после радова - изричит је Теокист.

Он каже да су представници Завода за заштиту споменика пре месец дана обилазили Трговиште, али да се од тада ништа није десило.

- Све је пребачено Министарству културе, а нико прстом не мрда. Треба решити проблем подземних вода. Након тога се Трговиште мора оградити, а добро би било и поставити знакове са легендама који ће користити туристима - предлаже Теокист.

Шемсовић: Склањамо је

- Ту импровизовану брану подижемо лети, али је чим почну кише уклањамо. То ћемо и ових дана урадити. Не верујем да је локалитет поплављен због ње, а ако стручњаци утврде да је она узрок, извињавам се и више је нећемо зидати - каже Шемсовић и додаје да је уложио велики новац за заштиту Трговишта.

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

21.09.2015 13:57

Народ који уз прећутну помоћ власти АНТИХРИСТА не поштује гробља својих Светих Предака којима дугује све што има вредно и непролазно Законом Живота због тога ће ускоро нестати са историјске позорнице и отићи на ђубриште историје ако се не покаје за грехе своје због свог отпадништва од Бога и СРБства, Православља и Светосавља као врхунца хришћанске православне националне идеологије и СРБског начина живота, и не врати на пут Светог Саве и Свих Светих Богоотаца и Бого-мајки наши који води у живот вјечни, У ослобођење и уједињење свих СРБски земаља које се спомињу у Светосавског химни у једну недељиву и јединствену Свету Савину СРБију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

22.09.2015 20:39

Нико нема сто у Србији имаде.Ово је нецувено.Само да не буде, теско Србима у Србији.

ОДГОВОРИТЕ