Kolijevka srpske države pod vodom zbog restorana

Ćerim Šemsović, vlasnik restorana “Ras”, izgradio je branu na Raški i potopio deo Starog Rasa koji je pod zaštitom Uneska.

Srbija 21.09.2015 | 14:32
Kolijevka srpske države pod vodom zbog restorana

Mesecima je ovaj spomenik pod vodom, pun smeća i trnja. Tim povodom oglasilo se i bratstvo par kilometara udaljenog manastira Sopoćani koje traži od državnih organa hitnu reakciju kojom bi se zaustavilo propadanje jednog od najznačajnijih istorijskih spomenika u Srbiji.

- Trgovište je par meseci pod vodom i niko ništa ne preduzima. Ali propadanje ovog spomenika traje i duže. Na ovaj lokalitet meštani izvode stoku na pašu, koriste ga kao deponiju, a na srednjovekovnom groblju bacaju ostatke uginulih životinja - priča iguman Sopoćana Teokist. On dodaje da u Trgovištu postoji sedam crkava, od kojih su tri sada pod vodom.

- Poplavljena je i ranohrišćanska bazilika, a izgradnjom restorana otežan je pristup pećini u kojoj je Manastir Svetog Arhangela Mihaila, jer jedini put prema njemu vodi kroz baštu restorana - priča on.

Otac Teokist tvrdi da se voda pojavila posle izgradnje brane, čime je podignut nivo vode, pa se ona podzemnim tokovima slila u Trgovište.

- Ne optužujemo mi vlasnika restorana koji je izgradio branu, već tražimo odgovornost organa koji su to dozvolili bez istraživanja gde će oticati voda posle radova - izričit je Teokist.

On kaže da su predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika pre mesec dana obilazili Trgovište, ali da se od tada ništa nije desilo.

- Sve je prebačeno Ministarstvu kulture, a niko prstom ne mrda. Treba rešiti problem podzemnih voda. Nakon toga se Trgovište mora ograditi, a dobro bi bilo i postaviti znakove sa legendama koji će koristiti turistima - predlaže Teokist.

Šemsović: Sklanjamo je

- Tu improvizovanu branu podižemo leti, ali je čim počnu kiše uklanjamo. To ćemo i ovih dana uraditi. Ne verujem da je lokalitet poplavljen zbog nje, a ako stručnjaci utvrde da je ona uzrok, izvinjavam se i više je nećemo zidati - kaže Šemsović i dodaje da je uložio veliki novac za zaštitu Trgovišta.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

21.09.2015 13:57

Народ који уз прећутну помоћ власти АНТИХРИСТА не поштује гробља својих Светих Предака којима дугује све што има вредно и непролазно Законом Живота због тога ће ускоро нестати са историјске позорнице и отићи на ђубриште историје ако се не покаје за грехе своје због свог отпадништва од Бога и СРБства, Православља и Светосавља као врхунца хришћанске православне националне идеологије и СРБског начина живота, и не врати на пут Светог Саве и Свих Светих Богоотаца и Бого-мајки наши који води у живот вјечни, У ослобођење и уједињење свих СРБски земаља које се спомињу у Светосавског химни у једну недељиву и јединствену Свету Савину СРБију!

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

22.09.2015 20:39

Niko nema sto u Srbiji imade.Ovo je necuveno.Samo da ne bude, tesko Srbima u Srbiji.

ODGOVORITE