Научници открили како да мршавимо док спавамо?

Мутације два гена у масним ћелијама да убрзају метаболизам и подстакну организам да сагори сувишне масноће без физичке активности

Здравље 21.09.2015 | 10:32
Научници открили како да мршавимо док спавамо?

КОНАЧНО ће се остварити сан многих који имају проблем са сувишним килограмима, да мршаве док спавају! Иако у први мах делује као слоган неког шарлатанског препарата за регулацију телесне тежине, научници наговештавају да би то могло да постане стварност.

Студија рађена на мишевима је открила начин како могу да се сагоре масти и изгубе сувишни килограми, без имало физичког ангажовања.

Истраживачи су, наиме, пронашли генетски "прекидач" у масним ћелијама који може да убрза метаболизам, и подстакне организам да сагори сувишне масноће и то без вежбања, наводи се у извештају објављеном у Новом енглеском журналу медицине.

Лабораторијски мишеви су изгубили половину своје телесне тежине након што су им истраживачи преокренули генетски прекидач. Испитивање људских масних ћелија указује да би овај процес слично могао да функционише и код људи, објаснио је главни аутор Манолис Келис, професор информатике и рачунарске биологије у Технолошком институту у Кембриџу у Масачусетсу.

- Мишеви су јели исту количину хране као и пре почетка истраживања и нису се кретали више него што су навикли - истакао је Келис. - Истовремено, сагоревали су енергију стварајући топлоту, и дању и ноћу. То нам је показало да смо преокренули њихов метаболизам од чувања енергије, на њено расипање.

Ново откриће у области генетике моћи ће да се примени у циљаној терапији, рекао је др Клифорд Розен, руководилац клиничких и транслационих истраживања у здравственом центру за истраживања у Мејну.

- Направљен је продор у овој области, и индустрија ће сигурно детаљније да се позабави овим питањем - изјавио је Розен, који није учествовао у студији. - Међутим, било каква испитивања лекова који сагоревају масти на људима неће моћи да се раде још најмање пет година.

Гојазност је глобални јавно-здравствени изазов, јер погађа више од 500 милиона људи широм света. Тај тренд је присутан и у Србији, јер 22,1 одсто старијих од 15 година има прекомерну телесну масу. То је за читавих пет одсто више него 2006. године.

Гојазност је и велики финансијски удар на здравствени систем. Само у Америци се, годишње, за решавање овог проблема издваја 200 милијарди долара, нагласили су истраживачи. Сувишни килограми, подсећају, доприносе настанку обољења која могу да имају и смртни исход, између осталог срчаних обољења, можданог удара, дијабетеса тип 2 и канцера.

- Ово је куга нашег друштва, и могућност да се преокрене гојазност у другом смеру имаће значајне друштвене импликације - нагласио је Кели.

Пре овог истраживања са гојазношћу је повезиван само ген назван ФТО, али до сада научници нису могли да докуче тачно како мутације у овом гену могу да узрокују нагомилавање масноћа. Кели и његов тим су се детаљније позабавили овим проблемом тако што су проучавали масно ткиво 100 здравих особа пореклом из Европе. Сви су имали нормлану килажу, али је готово половина носила мутације које повећавају ризик за настанак гојазности.

Истраживачи су открили да мутације које изазивају гојазност активирају два гена ИРX3 и ИРX5, а налазе се унутар ћелија које производе масно ткиво.

- Већина људи контролу телесне тежине везује за начин исхране и физичку активност - објаснио је Келис. - Ако сагорите више калорија него што поједете, можете да очекујете да ће се смањити телесна тежина. Али, и сам организам, такође, може да сагори сувишне килограме процесом који се назива термогенеза. Он се покреће, рецимо, када изађете на хладноћу, и спаљује масноће да би организам остао загрејан и да би могао да функционише.

Гени ИРX3 и ИРX5 понашају се као главни контролори процеса термогенезе, који командују организму да чува енергију у масним ћелијама уместо да је сагоревају. Искључивањем ових гена, стручњаци су повећали сагоревање масноћа у ћелијама код људи који имају генетску предиспозицију за гојазност, наводи се у извештају. Преокретањем процеса је ова претпоставка и доказана: јачањем гена ИРX3 и ИРX5 смањено је спаљивање масноћа у ткивима људи који имају већи ризик за нагомилавање килограма.

- Наша студија доноси доказе да манипулација са специфичним генима може да утиче на повећање или смањење ефекта гојазности - напоменула је Мелина Клаусницер, вођа истраживачког тима и медицински инструктор у Универзитетском медицинском центру Бет Израел Диконес у Харвардској медицинској школи у Бостону. - Ово је значајно откриће које показује да осим дијетама и вежбама, гојазност може да се реши на ћелијском нивоу. Ово сазнање може да помогне да се пронађу прецизни медицински приступи да се превенира или преокрене гојазност код стараијих особа.

Студија која је урађена у лабораторијским условима показала је да се ограничавањем функције ИРX3 постиже губитак килограма и повећава спаљивање енергије без повећања физичке активности или контролисања апетита.

- Ово откриће ће значајно променити приступ лечењу гојазности, јер се генетски прекидач налази унутар масних ћелија неке особе - нагласио је Келис. - До сада су се истраживања у овој области фокусирала на терапије које би измениле информације у мозгу које су повезане са апетитом како би се смањио унос хране.

Међутим, људи не би требало да сметну с ума значај физичке активности и здаве исхране, истакао је Келис. Требало би да вежбају и хране се према препорукама како би сачували функцију срца, а овакав стил живота имаће и бројне друге позитивне предности по здравље.

ЈОШ НА ЧЕКАЊУ

Испитивања лекова који сагоревају масти на људима неће моћи да се раде још најмање пет година. Људи, ипак, не би требало да сметну с ума значај физичке активности и здраве исхране.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар