Да ли је припремање хране у микроталасној штетно?

Американци микроталасну рерну користе преко 60 година, а доста дуго се сматрало како је изузетно нездрава. Међутим, да ли је баш тако?

Здравље 21.09.2015 | 08:28
Да ли је припремање хране у микроталасној штетно?

"У суштини, припремање хране у микроталасној рерни резултира губљењем мање корисних нутријената него кад је у питању кување или пржење хране", каже за Хафингтон др Гај Крозби, нутрициониста са Харварда.

"Микроталасна рерна користи загревање сувом методом, тако да нутријенти попут витамина Б или Ц не излазе из хране. Будући да је припремање хране у микроталасној рерни траје јако кратко, нутријенти су изложени топлоти много краће него приликом кувања или пржења", појаснио је Крозби.

И док се неки нутријенти губе на топлоти, неки постају још "моћнији". То се односи на пример на антиоксиданс ликопен који се налази у кромпиру или парадајзу, као и пак бета каротен у шаргарепи.

Кување и пржење пак може оштетити хемијску структуру хране.

"Сви процеси којима се припрема храна (микроталасна рерна, кување, печење, пржење) смањује ниво витамина. Колико ће витамина храна изгубити зависи од времена и температуре", појашњава др Дон Шафнер, професор са Раџерс универзитета у Њу Џерсију.

Али, која метода припремања хране је најбоља, уколико желите задржати што више корисних нутријената у намирницама? Судећи према Крозбију, кување на пари је најбоље, поготово уколико се ради о поврћу.

Др Сузен Ники, нутриционистица с универзитета Висцонсин-Медисон, дели његово мишљење.

"Исеците храну на веће комаде и кувајте је на пари брзо пре сервирања. Кување на пари и припремање хране у микроталасној пећници су најбоље методе брзог кувања."

"Све зависи од хране, начина на који се она припрема итд. Уколико храну кувате у води, много нутријената ће испарити. Уколико кувате у микроталасној рерни, то краје кратко, тако да ће нутријенти остати у храни", појашњава и др Апим Дата, професор биологије са универзитета Корнел.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар