Побједа Сиризе и Ципраса у Грчкој

На основу више од 58 одсто пребројаних гласова, на изборима у Грчкој највише гласова освојила је Сириза Алексиса Ципраса – 35,52 одсто. Нова демократија је друга са 28,19 одсто гласова. Сириза је доказала да је сувише јака да замре, поручио је Алексис Ципрас и најавио да ће његова странка поново формирати коалициону владу са десничарским Независним Грцима.

Свијет 21.09.2015 | 07:15
Побједа Сиризе и Ципраса у Грчкој

Одзив на данас одржаним парламентарним изборима у Грчкој је био 55,4 одсто, док је на јануарским изборима излазност била 63,6 одсто, преноси Тањуг.

Одзив на данас одржаним парламентарним изборима у Грчкој је био 55,4 одсто, док је на јануарским изборима излазност била 63,6 одсто, преноси Тањуг.

Грчка левичарска странка Сириза бившег премијера Алексиса Ципраса освојила је 35,52 одсто гласова на парламентарним изборима, показали су вечерас објављени резултати на основу 58 одсто пребројаних гласова. Конзервативна Нова демократија освојила је 28,19 одсто гласова.

Агенција Ројтерс наводи да ће Сириза имати 145 од укупно 300 места у парламенту, а Нова демократија 75. На трећем месту је Златна зора са 7,05 одсто освојених гласова, односно 19 посланика, а следи Пасок са 6,4 одсто који ће имати 17 представника у скупштини.

Комунисти су освојили 5,4 одсто и имаће 14 места у скупштини, Потами 3,97 одсто и 10 посланичких места.

Независни Грци, коалициони партнер Сиризе у претходној влади, који су освојили 3,7 одсто гласова односно 10 посланичких места, најавили су да ће поново ући у коалицију са Сиризом.

Лидер Нове демократије Вангелис Мејмаракис признао је пораз. Како наводи Ројтерс, Мејмаракис је честитао Ципрасу и позвао га на формирање владе националног јединства.

Алексис Ципрас изјавио је вечерас да изборна победа даје његовој странци нови четворогодишњи мандат за опоравак земље и поручио да је ово велика народна победа.

"Постигли смо огромну победу, то је народна победа. Жестоко смо се борили. Грчки народ нам је дао јасан четворогодишњи мандат за борбу", рекао је Ципрас обраћајући се ватреним присталицама у центру Атине.

"Последњих седам месеци борили смо се асиметричним снагама. Сириза је доказала да је сувише јака да замре", рекао је Ципрас, пренела је АНА.

Оценио је да су Грчка и грчки народ у Европи постали синоним за отпор и достојанство и додао да ће се та борба наставити још четири године.

"Чекају нас тешкоће, али смо такође на чврстом тлу. Из те битке нећемо се опоравити магијом, већ само тешким радом", рекао је лидер Сиризе.

Најавио је да ће Сириза поново формирати коалициону владу са десничарским Независним Грцима Паноса Каменоса који му се придружио на бини, преноси АП.

Портпаролка Сиризе Олга Геровасили рекла је раније да ће њена партија применити споразум који је претходно постигнут са међународним повериоцима. "Биће ово четворогодишња влада са снажном парламентарном већином која ће применити програм који је обећала", рекла је Ројтерсу.

Сириза ће, како је додала, наставити тешке преговоре са повериоцима, увиђајући да је то почетак борбе.

Грци су трећи пут ове године изашли на биралишта, после парламентарних избора у јануару који су на власт довели Сиризу и премијера Алексиса Ципраса, и референдума у јулу, на којем су гласачи одбацили предлоге страних кредитора о реформама, да би их Ципрасова влада мало касније усвојила.

Извор: РТС

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

слободан

21.09.2015 05:19

Они су пропали било ко да побиједи

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

21.09.2015 07:55

Ови су слични нама као народ. Држава доживјела банкрот финанцијски, а он се радује побједи као да је постао Бог,која глупост таквог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

21.09.2015 08:13

Јака му побједа. Скоро пола бирача није изашло на гласање. Исто као Додик у опљачканој Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Грке

21.09.2015 08:35

Ко це вратити 300 миарди € Сириза или ви биједници сто навијате за њега!!!

ОДГОВОРИТЕ