Pobjeda Sirize i Ciprasa u Grčkoj

Na osnovu više od 58 odsto prebrojanih glasova, na izborima u Grčkoj najviše glasova osvojila je Siriza Aleksisa Ciprasa – 35,52 odsto. Nova demokratija je druga sa 28,19 odsto glasova. Siriza je dokazala da je suviše jaka da zamre, poručio je Aleksis Cipras i najavio da će njegova stranka ponovo formirati koalicionu vladu sa desničarskim Nezavisnim Grcima.

Svijet 21.09.2015 | 07:15
Pobjeda Sirize i Ciprasa u Grčkoj

Odziv na danas održanim parlamentarnim izborima u Grčkoj je bio 55,4 odsto, dok je na januarskim izborima izlaznost bila 63,6 odsto, prenosi Tanjug.

Odziv na danas održanim parlamentarnim izborima u Grčkoj je bio 55,4 odsto, dok je na januarskim izborima izlaznost bila 63,6 odsto, prenosi Tanjug.

Grčka levičarska stranka Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa osvojila je 35,52 odsto glasova na parlamentarnim izborima, pokazali su večeras objavljeni rezultati na osnovu 58 odsto prebrojanih glasova. Konzervativna Nova demokratija osvojila je 28,19 odsto glasova.

Agencija Rojters navodi da će Siriza imati 145 od ukupno 300 mesta u parlamentu, a Nova demokratija 75. Na trećem mestu je Zlatna zora sa 7,05 odsto osvojenih glasova, odnosno 19 poslanika, a sledi Pasok sa 6,4 odsto koji će imati 17 predstavnika u skupštini.

Komunisti su osvojili 5,4 odsto i imaće 14 mesta u skupštini, Potami 3,97 odsto i 10 poslaničkih mesta.

Nezavisni Grci, koalicioni partner Sirize u prethodnoj vladi, koji su osvojili 3,7 odsto glasova odnosno 10 poslaničkih mesta, najavili su da će ponovo ući u koaliciju sa Sirizom.

Lider Nove demokratije Vangelis Mejmarakis priznao je poraz. Kako navodi Rojters, Mejmarakis je čestitao Ciprasu i pozvao ga na formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Aleksis Cipras izjavio je večeras da izborna pobeda daje njegovoj stranci novi četvorogodišnji mandat za oporavak zemlje i poručio da je ovo velika narodna pobeda.

"Postigli smo ogromnu pobedu, to je narodna pobeda. Žestoko smo se borili. Grčki narod nam je dao jasan četvorogodišnji mandat za borbu", rekao je Cipras obraćajući se vatrenim pristalicama u centru Atine.

"Poslednjih sedam meseci borili smo se asimetričnim snagama. Siriza je dokazala da je suviše jaka da zamre", rekao je Cipras, prenela je ANA.

Ocenio je da su Grčka i grčki narod u Evropi postali sinonim za otpor i dostojanstvo i dodao da će se ta borba nastaviti još četiri godine.

"Čekaju nas teškoće, ali smo takođe na čvrstom tlu. Iz te bitke nećemo se oporaviti magijom, već samo teškim radom", rekao je lider Sirize.

Najavio je da će Siriza ponovo formirati koalicionu vladu sa desničarskim Nezavisnim Grcima Panosa Kamenosa koji mu se pridružio na bini, prenosi AP.

Portparolka Sirize Olga Gerovasili rekla je ranije da će njena partija primeniti sporazum koji je prethodno postignut sa međunarodnim poveriocima. "Biće ovo četvorogodišnja vlada sa snažnom parlamentarnom većinom koja će primeniti program koji je obećala", rekla je Rojtersu.

Siriza će, kako je dodala, nastaviti teške pregovore sa poveriocima, uviđajući da je to početak borbe.

Grci su treći put ove godine izašli na birališta, posle parlamentarnih izbora u januaru koji su na vlast doveli Sirizu i premijera Aleksisa Ciprasa, i referenduma u julu, na kojem su glasači odbacili predloge stranih kreditora o reformama, da bi ih Ciprasova vlada malo kasnije usvojila.

Izvor: RTS

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

slobodan

21.09.2015 05:19

Oni su propali bilo ko da pobijedi

ODGOVORITE
Name

belaj

21.09.2015 07:55

Ovi su slični nama kao narod. Država doživjela bankrot financijski, a on se raduje pobjedi kao da je postao Bog,koja glupost takvog naroda.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

21.09.2015 08:13

Jaka mu pobjeda. Skoro pola birača nije izašlo na glasanje. Isto kao Dodik u opljačkanoj Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

za Grke

21.09.2015 08:35

Ko ce vratiti 300 miardi € Siriza ili vi bijednici sto navijate za njega!!!

ODGOVORITE