"Њемачка спрема за милион избеглица, али..."

Посланик Социјалдемократске партије Немачке у парламенту Јосип Јуратовић изјавио је да је Немачка спрема да прихвати милион избеглица.

Свијет 20.09.2015 | 17:25
"Њемачка спрема за милион избеглица, али..."

Он је навео да немаћка не може то да учини одједном и због тога тражи да остале чланице Европске уније, па тако и Хрватска, неко време задрже те људе у својим земљама.

"Немачка и тамошња привреда могу да приме те људе, а немачки грађани показују сензибилитет за њихов долазак, али треба нам мало времена како бисмо створили услове за њихов прихват и интеграцију", рекао је Јуратовић у интервјуу за "Јутарњи лист".

"Милион усељеника у земљи са 80 милиона становника је као да у ресторан у којем је осамдесет гостију доведете још једног. Дакле, нема проблема", објаснио је он.

Јуратовић је оценио да се за сада Хрватска понашала коректно у избегличкој кризи и да у Немачкој није било критика на рачун владе Зорана Милановића.

Нажалост, то не значи како је ова хуманитарна катастрофа готова, напротив, избегличка криза ће потрајати још најмање годину дана, а можда и дуже, навео је посланик Бундестага.

На питање како та дуготрајна криза може да се реши, Јуратовић је рекао:

"Мора да дође до широког политичког договора Америке, Европе и Русије и то под окриљем Уједињених народа. Срж кризе је на Блиском Истоку и међународна заједница треба да постигне договор око тога на који начин да елиминише оне који су одговорни за кризу, а тиме да омогући стабилне животне услове за људе који живе у тим крајевима. То може укључити и војне акције, али, наглашавам, искључиво уз допуштење УН"

Он је додао како се процењује да има око 50 милиона потенцијалних избеглица у Африци, Блиском Истоку, Азији и Украјини.

"Ако међународна заједница не почне озбиљно да решава тамошње кризе, можемо да се суочимо са правом хуманитарном катастрофом широких размера", закључио је Јуратовић.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

анте

20.09.2015 15:46

Дабогда је запалили јасам 85г због 15 дана рада на црно био у самици 17 дана у затвору и протјеран као највеци криминалац

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

20.09.2015 19:40

Како су знали да си криминалац,вјероватно си сам испричао

Name

Франкфурт

20.09.2015 16:13

Анте Свака земља има свој закон, а на нама је прихватит или бас ме брига

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ја сам Сиријац

20.09.2015 19:06

Прими ме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

21.09.2015 18:10

Сви се заједно договорите, рјешите се ИСИЛ-а, Ассада и осталих терористичких група и нећете имати избјеглице у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ