"Njemačka sprema za milion izbeglica, ali..."

Poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke u parlamentu Josip Juratović izjavio je da je Nemačka sprema da prihvati milion izbeglica.

Svijet 20.09.2015 | 17:25
"Njemačka sprema za milion izbeglica, ali..."

On je naveo da nemaćka ne može to da učini odjednom i zbog toga traži da ostale članice Evropske unije, pa tako i Hrvatska, neko vreme zadrže te ljude u svojim zemljama.

"Nemačka i tamošnja privreda mogu da prime te ljude, a nemački građani pokazuju senzibilitet za njihov dolazak, ali treba nam malo vremena kako bismo stvorili uslove za njihov prihvat i integraciju", rekao je Juratović u intervjuu za "Jutarnji list".

"Milion useljenika u zemlji sa 80 miliona stanovnika je kao da u restoran u kojem je osamdeset gostiju dovedete još jednog. Dakle, nema problema", objasnio je on.

Juratović je ocenio da se za sada Hrvatska ponašala korektno u izbegličkoj krizi i da u Nemačkoj nije bilo kritika na račun vlade Zorana Milanovića.

Nažalost, to ne znači kako je ova humanitarna katastrofa gotova, naprotiv, izbeglička kriza će potrajati još najmanje godinu dana, a možda i duže, naveo je poslanik Bundestaga.

Na pitanje kako ta dugotrajna kriza može da se reši, Juratović je rekao:

"Mora da dođe do širokog političkog dogovora Amerike, Evrope i Rusije i to pod okriljem Ujedinjenih naroda. Srž krize je na Bliskom Istoku i međunarodna zajednica treba da postigne dogovor oko toga na koji način da eliminiše one koji su odgovorni za krizu, a time da omogući stabilne životne uslove za ljude koji žive u tim krajevima. To može uključiti i vojne akcije, ali, naglašavam, isključivo uz dopuštenje UN"

On je dodao kako se procenjuje da ima oko 50 miliona potencijalnih izbeglica u Africi, Bliskom Istoku, Aziji i Ukrajini.

"Ako međunarodna zajednica ne počne ozbiljno da rešava tamošnje krize, možemo da se suočimo sa pravom humanitarnom katastrofom širokih razmera", zaključio je Juratović.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ante

20.09.2015 15:46

Dabogda je zapalili jasam 85g zbog 15 dana rada na crno bio u samici 17 dana u zatvoru i protjeran kao najveci kriminalac

ODGOVORITE
Name

xxx

20.09.2015 19:40

Kako su znali da si kriminalac,vjerovatno si sam ispričao

Name

Frankfurt

20.09.2015 16:13

Ante Svaka zemlja ima svoj zakon, a na nama je prihvatit ili bas me briga

ODGOVORITE
Name

I ja sam Sirijac

20.09.2015 19:06

Primi me!

ODGOVORITE
Name

SS

21.09.2015 18:10

Svi se zajedno dogovorite, rješite se ISIL-a, Assada i ostalih terorističkih grupa i nećete imati izbjeglice u EU.

ODGOVORITE