ЕП - финале, најава: Некад СР Југославија, од вечерас Шпанија?!

У случају да у недељу победе Литванију, троструког првака Европе, Шпанци ће постати први тим од југословенске репрезентације који је освојио три Еуробаскета у шест година. Хоће ли успети?

Кошарка 20.09.2015 | 17:20
ЕП - финале, најава: Некад СР Југославија, од вечерас Шпанија?!

Двоструки на троструког шампиона Европе. Шпанија на Литванију.

У репризи финала из 2003, двојац који је у Лилу обезбедио место у Рију, одлучиће вечерас од 19 часова ко ће бити нови првак Старог континента.

Литванци су се вратили у финале, где их је пре две године победила Француска. Вечерас ће им на стадиону Лила ривал бити тим који би тријумфом могао да испише још једну страницу историје.

Ако би Пау Гасол и саиграчи и у недељу победили у финалу, постали би први тим од репрезентације СР Југославије који је освојио три од четири узастопна Еуробаскета.

"Плави" су то урадили 1995, 1997, па 2001, са изузетком ратне 1999, када смо последњи пут били трећи. Шпанци су освајали 2009, па 2011. Ко је прогнозирао да је њихово време прошло?

Чак и без Марка Гасола, Сержа Ибаке и Хозеа Калдерона, упркос поразима у уводна три кола актуелног турнира, "фурија" је остварила пет узастопних победа, елиминисала првог фаворита – Француску, и девети пут узастопно ушла међу најбоље у Европи.

Последњи пут Шпанци нису играли полуфинале давне 1997. и то у својој земљи! То је континуитет победа и високих пласмана о којем говори Александар Ђорђевић и који се не може стећи за две године.

На другој страни терена, такође ће бити тим коме овог лета нису предвидели висок пласман, али који ће, по навици, поново заиграти последњег дана турнира.

На овом Еуробаскету, селекција која је елиминисала нашу репрезентацију, предвођена Мачиулисом, Калниетисом, Валанчунасом и саиграчима, доживела је само један пораз, кошем уз звук сирене против Белгије, у групној фази.

Претходни пут када су се срели у финалу, Литванија је у шведској освојила своју прву и једину титулу у пост-совјетској ери. Хоће ли се историја поновити или ће Шпанци поновити југословенско и совјетско "три од четири"?

Исти подвиг први је остварио Совјетски савез, освајавши три титуле од 1947. до 1953. У међувремену је шампион био Египат, који је те 1949. и организовао турнир, јер су Совјети одбили организацију, а само четири учесника заиста је дошло из Европе (Грчка, Холандија, Француска и Турска).

У наредних 20 година, СССР само једном није био шампион, све до 1973. када је СФР Југославија постала последња која је освојила турнир три пута узастопно - 1973, 1975 и 19977. Шпанци су имали исти план 2013, али су им га покварили Французи.

Вечерас Гасол и другови имаће још једну прилику да потврде доминацију "фурије" савременом европском кошарком. И то у години у којој имају и клупског првака континента.

Шпанија - Литванија, од 19 сати. Финале Еуробаскета!

Ко осваја злато на Еуробаскету?

Коментари / 0

Оставите коментар