EP - finale, najava: Nekad SR Jugoslavija, od večeras Španija?!

U slučaju da u nedelju pobede Litvaniju, trostrukog prvaka Evrope, Španci će postati prvi tim od jugoslovenske reprezentacije koji je osvojio tri Eurobasketa u šest godina. Hoće li uspeti?

Košarka 20.09.2015 | 17:20
EP - finale, najava: Nekad SR Jugoslavija, od večeras Španija?!

Dvostruki na trostrukog šampiona Evrope. Španija na Litvaniju.

U reprizi finala iz 2003, dvojac koji je u Lilu obezbedio mesto u Riju, odlučiće večeras od 19 časova ko će biti novi prvak Starog kontinenta.

Litvanci su se vratili u finale, gde ih je pre dve godine pobedila Francuska. Večeras će im na stadionu Lila rival biti tim koji bi trijumfom mogao da ispiše još jednu stranicu istorije.

Ako bi Pau Gasol i saigrači i u nedelju pobedili u finalu, postali bi prvi tim od reprezentacije SR Jugoslavije koji je osvojio tri od četiri uzastopna Eurobasketa.

"Plavi" su to uradili 1995, 1997, pa 2001, sa izuzetkom ratne 1999, kada smo poslednji put bili treći. Španci su osvajali 2009, pa 2011. Ko je prognozirao da je njihovo vreme prošlo?

Čak i bez Marka Gasola, Serža Ibake i Hozea Kalderona, uprkos porazima u uvodna tri kola aktuelnog turnira, "furija" je ostvarila pet uzastopnih pobeda, eliminisala prvog favorita – Francusku, i deveti put uzastopno ušla među najbolje u Evropi.

Poslednji put Španci nisu igrali polufinale davne 1997. i to u svojoj zemlji! To je kontinuitet pobeda i visokih plasmana o kojem govori Aleksandar Đorđević i koji se ne može steći za dve godine.

Na drugoj strani terena, takođe će biti tim kome ovog leta nisu predvideli visok plasman, ali koji će, po navici, ponovo zaigrati poslednjeg dana turnira.

Na ovom Eurobasketu, selekcija koja je eliminisala našu reprezentaciju, predvođena Mačiulisom, Kalnietisom, Valančunasom i saigračima, doživela je samo jedan poraz, košem uz zvuk sirene protiv Belgije, u grupnoj fazi.

Prethodni put kada su se sreli u finalu, Litvanija je u švedskoj osvojila svoju prvu i jedinu titulu u post-sovjetskoj eri. Hoće li se istorija ponoviti ili će Španci ponoviti jugoslovensko i sovjetsko "tri od četiri"?

Isti podvig prvi je ostvario Sovjetski savez, osvajavši tri titule od 1947. do 1953. U međuvremenu je šampion bio Egipat, koji je te 1949. i organizovao turnir, jer su Sovjeti odbili organizaciju, a samo četiri učesnika zaista je došlo iz Evrope (Grčka, Holandija, Francuska i Turska).

U narednih 20 godina, SSSR samo jednom nije bio šampion, sve do 1973. kada je SFR Jugoslavija postala poslednja koja je osvojila turnir tri puta uzastopno - 1973, 1975 i 19977. Španci su imali isti plan 2013, ali su im ga pokvarili Francuzi.

Večeras Gasol i drugovi imaće još jednu priliku da potvrde dominaciju "furije" savremenom evropskom košarkom. I to u godini u kojoj imaju i klupskog prvaka kontinenta.

Španija - Litvanija, od 19 sati. Finale Eurobasketa!

Ko osvaja zlato na Eurobasketu?

Komentari / 0

Ostavite komentar