Товарник крцат мигрантима

Возовима и аутобусима избеглице из Хрватске крећу даље ка Европи. Мађарска војска на граници с Хрватском, виђени конвоји војних возила у пограничном подручју. Товарник жаришна тачка избегличке кризе - на железничкој станици чека 3.000 људи.

Регион 20.09.2015 | 10:32
Товарник крцат мигрантима

На једној од главних саобраћајница у околини мађарског града Нађкањиже, у близини границе с Хрватском, виђен је конвој војних возила.Мађарска је недавно завршила постављање ограде дуж границе са Хрватском, дуге 41 километар, а претходно је мађарски министар одбране Иштван Симичко позвао један број војних резервиста, добровољаца, да помогну због "велике избегличке кризе".

Резервисти ће бити пре свега задужени да попуне војне касарне из којих су отишли војници тренутно ангажовани на обезбеђењу државне границе, а осим тога, њима могу бити додељени и други задаци, преноси МТИ. Стотине избеглица успеле су да уђу у Аустрију преко Хрватске и Словеније, међутим, многи и даље чекају код граничних прелаза, на такозваној ничијој земљи.

Више од хиљаду људи на прелазу Брегана јутро је дочекало у шаторима. Помажу им волонтери, који нуде храну и воду. На Обрежју - иста прича.Жаришна тачка избегличке кризе несумњиво је Товарник, где се на железничкој станици налази око 3.000 људи.Становници Товарника верују да ће током дана број избеглица расти, а траже и јачу помоћ државе.

"Овде сам већ 24 сата. Волео бих да наставим одмах, али све је затворено. Разочаран сам, ово није Европа какву смо очекивали", каже избеглица из Сирије.

Беч је упозорио Љубљану и Загреб да ће покренути процедуру за враћање избеглица у Хрватску и Словенију, јер - како кажу - "нико не верује да су те две државе земље без будућности".

Аустријска министарка унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер незадовољна је таласом избеглица који се кроз Хрватску и Словенију креће према Аустрији и Немачкој, преносе аустријски медији.

Како је рекла, несхватљиво је да у Хрватској и Словенији није забележен готово ниједан захтев за азил, па ће Беч покренути такозвану "даблинску" процедуру за враћање избеглица према Љубљани и Загребу.

У међувремену, влада Исланда најавила је да ће за ову и следећу годину издвојити око 16 милиона долара за помоћ људима који беже од рата у Сирији и да ће прихватити око стотину људи годишње.

Сједињене Америчке Државе примиле су око 1.500 избеглица од почетка рата у Сирији, али су најавиле да ће их у наредној години прихватити и до десет хиљада.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Греска

20.09.2015 09:22

Користе погресну руту,Од Улциња до Пореца могу у хотелима смјестити 2 милиона избјеглица. Тако би одрадили праву ствар за Нато и оправдали постојање,а други зељу за уласком у ту банду.

ОДГОВОРИТЕ