Бурна расправа Додика и Изетбеговића

Бурна расправа члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и Дениса Звиздића предсједавајућег Савјета министара БиХ са Милорадом Додиком, предсједником Републике Српске, обиљежила је прву панел дискусију Погледи изнутра на конференцији поводом 20 година Дејтонског мировног споразума која се данас одржава у Бањалуци.

Босна и Херцеговина 19.09.2015 | 16:01
Бурна расправа Додика и Изетбеговића

До расправе је дошло након што је Додик у свом излагању, између осталог, рекао да је БиХ "мјесто наметнутих политичких љубави, мјесто исељавања, мјесто гдје не успијева повратак, вјежбалиште међународне заједнице."

"Дејтон је имао суштинску грешку јер је дозволио да БиХ преживи", навео је Додик и истакао да међународна заједница од Дејтноског споразума подржава концепт бошњачког народа.

Додик је истакао и да су у прошлости високи представници међународне заједнице у БиХ кршили Дејтонски мировни споразум, због чега је дошло до садашње ситуације коју је предсједник Републике Српске назвао хаотичном.

Изетбеговић му је одговорио ријечима да већински хршћанска међународна заједница подржава Бошњаке зато што су коректни, спремни на сарадњу.

"Да се сви понашамо као Милорад Додик не знам куд би нас то одвело", казао је Изетбеговић.

Он је казао и да се Дејтон "третира као шведски сто са којег узимате оно што вам се допада и можете игнорисати оно што вам се не допада".

Изетбеговић је у више наврата навео да анекс 7 Дејтонског споразума није проведен, да се избјегли нису вратили на своја огњишта, на шта је Додик одговорио да нико није спријечен да се врати у Републику Српску. Додик је нагласио и да није заинтересован да се БиХ распадне, али и да није тај који ће прихватити политичка рјешења мимо Устава.

Са Звиздићем је Додик полемисао у вези са функцијом Савјета министара БиХ за који је навео да је помоћна институција Предсједништва БиХ, док Звиздић тврди да у Уставу БиХ на три мјеста пише да је Савјет министара - Влада БиХ.

Осим њих тројице у панелу су учествовали и Драган Човић, предсједавајући предсједништва БиХ, Маринко Чавара, предсједник ФБиХ и Игор Црнадак, министар спољних послова БиХ, те Филип Вујановић, предсједник Црне Горе као почасни гост.

Драган Човић је рекао да се надоградњом покушало доћи до лакшег доношење одлука што је према њему јако лоше урађено, јер су на овај начин нарушени односи једнокоправности и конститутивности народа, науштрб доношења мртвих одлука.

Црнадак је истакао да је један од разлога што је Дејтонски споразум успио то што нико није био потпуно задовољан. Према његовом мишљењу сви у БиХ се морају позабавити тешком економском ситуацијом.

Филип Вујановић, предсједник Црне Горе почасни гост на првој панел дискусији рекао је да је на простору западног Балкана централно инетересовање међународне заједнице усмјерено на БиХ.

"Врло ме радује да постоји спремност на дијалог и да се сачува БиХ и она се мора сачувати и да кроз дијалог три конститутивна народа добију једнака права", рекао је Вујановић.

Он је рекао да је БиХ за Црну Гору земља са два ентитета и три конститутивна народа и да тако треба да остане.

 

Коментари / 68

Оставите коментар
Name

Патриота

19.09.2015 14:13

Све би ја вас на Савски насип и лопату у руке па да радите и преговарате и договарате у интересу Народа а ко забушава лопата па по ледјима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

трта мрта

19.09.2015 18:15

Ови данасњи политицари су обољели од стреса мислим на психо бази. А психо База се мозе љецити једино лопатањем физицким умором. Тако да би њима тај савски насип добро досао да лопатају једно 3 дана без престанка И то уз минималну храну без маренде. То је рецепт за боље размисљање а богами И спавање.

Name

Деки Трн

19.09.2015 19:15

А гдје цу ја зарадити 2о марака????Дејтон је био пре 20 година,Принцип пре сто,Устасе и цетници пре 70...а ста цу сутра јести???Ста радити наб...ем вас свију...

Name

Босанац

19.09.2015 14:21

Изгубио волоња компас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале.бл

19.09.2015 16:36

Мислим да је Бакир одавно изгубио компас као и покојни му бабо па за њим и цео један народ - (цаст изузетцима). Јос од Исламске декларације он заговара доминацију муслимана над осталим градјанима. Свако ко другације мисли за Вас је 'волоња'. Бабо нека иде у Сарајево и тамо дрзи говоре. За Републику Српску је изгинуло много Српске деце,синова,оцева, да би се било ко коцкао са њеним опстанком. Зивела Република Српска.

Name

ХЕРЦЕГОВАЦ

19.09.2015 16:48

У праву си. Дошао из Сарајева и галами ли галами усред Српске.

Name

ре_сале

19.09.2015 17:37

Мој Сале ако је за тебе твој "добае" а тудј лос и ако су за тебе само изгунили твоји а нису згазили ни мрава е онда лијепу политику водите.Галами у Б.Л. а како се галамило 92 од Зворника па редом, несто си забораван постао.Одведи и једног и другог у куцу и цасти најблизе са њима јер и један и други су слицни или исти али проблем је сто це бити хаоса ако се само настави овако јер цини ми се да ово неце бас добро заврсити а када дјеца опет изгину склонит цес и ти и он гу..цу у страну да би опет бурукали , пљацкали, па опет паметовали.

Name

мислиш

19.09.2015 18:54

На Изетбеговића.

Name

лл

19.09.2015 19:15

... Вас и један и дуги а може и трећи !

Name

19.09.2015 14:24

Па ко састави ова три дебила,осим црндака треба их одавде право у цузу.Теско народу кога они представљају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

19.09.2015 14:50

Баш ме интересује шта би рекао Изетбеговић да су му ову истину рекли Босић и Иванић, или да му је рекао Црнадак? Чуј подржава хришћанска Европа муслимане. Право је питање:Која Европа, она хришћанска Европа која је напала православни народ, Русе два пута у 20 вијеку, српски народ три пута. Хришћанска Европа која је држала концентрационе логоре и убијала људе друге вјере као звијери. Да ли је то она иста хришћанска Европа која је ангажовала већину муслимана и хрвата да кољу српски народ у другом свјетском рату?Која је имала ханџар дивизију за клање српског народа у којој је био и творац исламске декларације, ратни злочинац над својим и српским народом, фундаменталиста претеча ИСИЛ-а чији је син данас рекао да њега подржава "хришћанска Европа". Да ли је то хрићанска Европа која је гледала како усташе кољу српски народ са чувеним "СРБОСЈЕКОМ"? Постоје ствари о којим нема подијељеног мишљења и не смије бити у српском народу. Ако је конференција о Дејтонском споразуму, онда треба српска страна рећи да је све испоштовала и да насиље над правима Републике Српске као уговорне стране десило у толико и толико случајева,да већина тих промјена није донијела економску добит, ни већу толеранцију, напротив. ЗАТО ПРЕСЕ.АВАЊА ТИПА, ТРЕБАМО СЕ ОКРЕНУТИ ЕКОНОМИЈИ НА ОВАКВОМ СКУПУ ИЗГЛЕДАЈУ КРАЈЊЕ ДЕГУТАНТНО, ПОЛИТИКАНСКИ И ПОДАНИЧКИ. ТЕМА ЈЕ МИНИСТРЕ ИНОСТРАНИХ ДЕЛА ДЕЈТОН, ЊЕГОВИ РЕЗУЛТАТИ И КРШЕЊЕ МЕЂУРЕПУБЛИЧКОГ УГОВОРА ЧИЈЕ СУ ПРОВОЂЕЊЕ ГАРАНТОВАЛЕ УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ. С поштовањем Никола Лазаревић

Name

Драган

19.09.2015 16:18

Браво Никола. Коментар је за десетку.

Name

сварог

19.09.2015 19:05

Никола, мој наклон.... Свака част

Name

Побрко је Мицко све

19.09.2015 14:34

Није вијеце министара помоцна институцìја није то влада професорке Енглеског. Уосталом осим кадрова ХДЗа на које мозе дс утице преко Цовица а који нису незамјењиви остали су независни у свом раду. И за сад раде добро млијеко у ЕУ и месо у Турску а сутра јос роба иде за извоз. Требало је то договорит и излобират

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛАЖЕМ СЕ

19.09.2015 16:52

У праву си није Веће министара већ Савет министара.

Name

гарги

19.09.2015 14:34

Па за р несто функционисе у БиХ.Једино криминал корупција и непотизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луда Милојка

20.09.2015 14:55

Браво људино . Могли су направит сасију ко је ста покрао ових 20 година.Или објаснити како су развалили еx YУ.пре 20 година.Када су били сви на окупу.Да им то народ опрости!!!

Name

Директ

19.09.2015 14:38

"Изетбеговић му је одговорио ријечима да већински хршћанска међународна заједница подржава Бошњаке зато што су коректни, спремни на сарадњу." Аха, толико сте коректни да блокирате пола реформских процеса у БиХ, а другу половину ми. Ко је ту коректан? Нико. Ко добија "по прстима" због тога? Само Срби. Кад међународна заједница почне да "кажњава" Бошњаке онда ће доћи до тога да сви људи почну размишљати, за промјену, у позитивном правцу. Овако кад "кажњаваш" само једну страну, ниси постигао ништа. Само продубљујеш подјеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мокеизтузле

19.09.2015 14:41

Ридјобради не брани ме више молим те!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

19.09.2015 14:53

Да ли је дејтонски Споразум створен због народа који у БиХ живе, или је Босна створена због дејтонског Споразума као међународни експеримент Новог свјетског поретка без истине и правде у себи, У коме народи из БиХ служе попут бијелих мишева у лабораторији Новог свјетског поретка којег тајни владари из сенке стварају због себе а не због нас, да њима буде добро а не народу којег они сматрају да није способан да постоји без њожиховог вођства!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

19.09.2015 14:59

Сто прије Срби схвате да РС није само њихова и Босњаци да Федерација није само њихова ,тад це бити конкретан поцетак нормалног размисљања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛЕГАЛИСТА

19.09.2015 16:55

У праву си госн Нула. Да се ја питам, дао бих несрбима сва права у Српској и то не по европским, него по светским стандардима.

Name

неко из масе

19.09.2015 17:05

Сто прије овце схвате да су ентитети направљени само за локалне дрекавце тек онда цемо несто заједно промјенити...

Name

Зоран

19.09.2015 19:15

Драги Зеро ја нисам за ових 20 послератних година чуо од неког српског политичара или србина да је РС само српска ,али сам сигуран да це то бити Република у којој це за вијекове вијекова одлуцивати у Б Луци а не у Сарајеву.

Name

ре Зоран

20.09.2015 11:27

Па није ни спорно гдје се одлуцује,ето одлуцујемо 20 година у БЛ и празне нам касе,фабрике цркле,пензија нема,банке пропале..јер ти Зоране мислис да це овако моци јос вијеком вијекова,да бог да.

Name

Микаило

19.09.2015 15:12

Ово је права слика БиХ 20 година након рата: скуп је организовао цовјек који је цист продукт Дејтона: рекетас, тајкун, израбљивац радника... На скупу ликови који се задњих 20 година богате преко ледја сиротиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко из масе

19.09.2015 18:04

Свака цаст на коментару.

Name

је-цаб

19.09.2015 15:18

А коме је висе битно ста прицају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

19.09.2015 16:08

А зна ли Додик да висе од ПОЛА Босњака је изразило зељу да прими ове са Истока... Грмаљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

19.09.2015 16:09

Дудук је будала - дефинитивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бусац123

19.09.2015 16:27

Др Стојаковиц има шифру за овакву болест која је узнапредовала поприлицно! Инаце за неупуцене он је признати струцњак психијатар у Б Луци. Баја иди и лијечи се док још има времена инаце ти прогнозирам Ај билив ај кен флај са зграде стаклене!

Name

Ре нико

19.09.2015 19:11

.....а ти си Нико

Name

дзордз

19.09.2015 17:57

Дејтон је био велика греска требало је направити БИХ без ентитета него је поделити на неколико мултиетницких кантона где ни један народ није доминантан у односу на друга два. Док год буду постојали ентитети БИХ це пропадати. А неко ко изјави да зали сто је његова земља презивела треба да иде на посматрање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.09.2015 19:10

Ево ја изјављујем да залим сто постоји оваква БиХ и да је треба укинути. И ста сад?

Name

Одг. Џорџу

19.09.2015 19:19

БиХ треба подијелити на три дијела па нек свако ради шта хоће. Овако ће увијек бити натезања. Какви кантони и ентитети! Само зид и свако себи. Јбш државу гдје је пола становника не конта као своју... Живјела РС

Name

Србин из Омарске

19.09.2015 19:33

Најсрећнији ћу бити кад нестане ове БиХ и са ентитетима и кантонима које заговараш. Нисмо ми за суживот. Боље свако себи и у миру да живимо једни поред других а не једни са другима. Ни обиљежавање Дејтона не може проћи без нападања ко је због чега крив. Треба то подијелити па нека свако своје води и о свом одлучује

Name

са

19.09.2015 21:03

Ако ми не моземо зивјети једни са другима,засто се онда буните то сто Хрвати неце Србе и цирилицу у Хрватској?!Засто онда да Сандзак буде у саставу Србије ако то није могуце?!засто онда Албанци из Пресева да буду у саставу Србије?!хоцемо ли ици то од слуцаја до слуцаја како то теби одговара

Name

Поштар

20.09.2015 08:55

Тако је госпон.... Југ Србије дати шиптарима а узети сјевер Косова. Санџачке опстине немају ниједна релативну већину неког народа. Срби у Хрватској су ријешено питање. Унистени су. Само зидови између нас ће ријешити наша питања. Нисмо ми за живот заједно. Огромне су разлике и много крви

Name

ВОЖД

20.09.2015 09:14

Хтео бих да одговорим ''оном'' из Травника што се представља са ''са''. Дакле, Срби у Кроацији су били конститутивни народ док Њофра није спровео Старчевићев и Павелићев план и свео их на националну мањину. Даље, муслимани из Рашке области, или како је ви зовете Санџак, су од распада СФРЈ национална мањина и ти то знаш. Само те подсећам. Шиптари у јужној Србији су одувек били национална мањина, баш као и на Космету, што су били, иако је србождер Броз забранио повратак прогнаним Србима и населио га са Арнаутима из ''Социјалистичке Албаније''. Јеси ли сада схватио или ти тумачиш ''ствари'' како теби одговарају. Бојим се да ниси схватио или нећеш да схватиш јер ти не одговара истина. Боли, а?! Дакле да ти даље појасним. Срби у бх су народ, а народи имају право на отцепљење. Срби у Кроацији су имали статус народа, док Њофра није ''нешто'' побио, већину протерао (извршио геноцид за који нико не одговара, јер то одговара западу) и остатак нажалост покрштава, тако да тренутно Србе у Кроацији третирају као грађане другог реда и нажалост не могу да траже отцепљење јер су сведени на националну мањину. А како им је само они знају. Је ли ти сад јасније или да те подучим да су Шипци у Србији национална мањина и, ако Срби у Кроацији не могу да се отцепе, зашто би то Шипци могли. Додуше, Шипции на Космету, тј. у Србији и у бившој СФРЈ су били мањина, али су им западни пробисвети на челу са британским и америчким курвама ''дали'' државу. Фуј! Гади ми се подсећање на све ово.

Name

Ре ВОЗД

21.09.2015 13:51

Е свака ти је златна. Назалост је истина све сто си тако лијепо сроцио. Свако добро.

Name

ВОЖД

21.09.2015 14:32

Хвала ти брате на подршци.

Name

??????

19.09.2015 18:03

Због цега програм БН, посебно Дневник, стално прекида.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзордз

19.09.2015 20:19

Па и ја залим сто постоји оваква дејтонска БиХ. Треба направити јединствену дрзаву са једним председником и два потпрдседника из сваког народа по један па да се ротирају на сваке цетири године. Знаци на првом месту јединствена дрзава а на другом локалном нивоу само опстине као за време СФРЈ. Никакви ентитети и кантони и остали национални торови и обори који заговарају национализам у мултиетницкој земљи нису нам потребни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истинито

19.09.2015 22:41

Па због таквог предсједништва смо заратили. Кад је Изебеговићу истицао шестомјесечни мандат за пар дана, он је почео је рат у Сарајеву да остане ратни предсједник. Замисли шта би његов син урадио за четири године предсједниковања, кад му је бабо успио заратити за пола године власти?

Name

ре Џорџ

20.09.2015 07:20

Овај твој пројекат ми личи на уређену правну и славну државу, односно православну.

Name

ВОЈВОДА

20.09.2015 10:04

Само мирна дисолуција и свако нека у својој држави уређује односе како му одговара. Дакле, ви у Фбих, или како ћете је већ звати, организујте један или стотину нивоа власти, нас се то не тиче. А ми у Српској знамо како ћемо се организовати и уредити односе и нивое власти. Наравно да вама несрбима треба обезбедити заштиту и дати права по највишим светским стандардима, с тим да бисмо и ми од вас тражили исто то.

Name

Војводина ре

20.09.2015 18:39

Нема мирног разлаза,никад,што се мене тиче можеш се већ сутра разилазити,БиХ јача одбрамбене капацитете,намјенска индустрија је на врхунцу,нема јна,нема паравојних формација,нема ништа што је било 92 е, једино те савјетујем да узмеж држављанство Србије,најозбиљније ако већ живиш у Босни

Name

ВОЈВОДА

20.09.2015 19:05

Пре свега, научи читати. Ко је поменуо Војводину? И наравно да ћемо се раздвојити и де јуре, пошто смо де факто већ раздвојени и ти то знаш као и ја. Збогом!

Name

Бањалучанин

19.09.2015 22:00

Бурна расправа доноси гласове. ФУЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

харе за рибара

20.09.2015 07:22

Сто се тице европе па и управу си.Али нас босњака бас и ниси,јер буди искрен омедјили сте рс масовним гробницама муслиманским зтвама.Дали смо ми требали цекати да све побијете.Ста би било да је супротно да смо ми то све радили вама.У страху и бјесу поцинили смо и ми нека недјела,али зато требамо осудити то,али постемо требате и ви,а не да вас готов не по бјелом свјету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.09.2015 08:50

Чуууууј гааа. .... У страху и бијесу! Па да ли си ти нормалан?

Name

ре ре

20.09.2015 11:25

Убиједио си се у лаз, или сматрас да је истина само оно сто ти мислис, а ако је тако са таквима нема компромиса ни било какве дискусије.

Name

којот

20.09.2015 07:31

Ја лично мислим да је заправо ово трик водећих политичара да се извуку у случају да их високи представник смјени...нико неће из њохових народа моћи рећи да се нису норили за свој народ,а криминалне радње кпје су учинили у својим ентитетима ће се заборавити и идемо даје...шидшишај овце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

20.09.2015 07:48

како ови децки на слици обозавају вас који коментарисете хихихиихи одма помисле јос ми моземо владат народу је битно да не једе ал да гласа за своје а нама паре ми лако подијелимо. тоооооооо овце све три нације хахахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

20.09.2015 08:05

Док има оваквих увредљивих коментара једни на друге,јос ће се дуго ова двојица свадјати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

харе

20.09.2015 09:35

Јаране из Бијељине сам,у мом граду ни један градјанин Србин није страдо од нас,док је мог народа Бога ми страдало и отјерано.Нецу да правим свадју и не прицам напамет,кад будемо реални и искрени према себи и другим тј:комисијама мозда буде од нас несто.Не мозе мени бити преци ни бољи неки азијат или било који странац од мог комсе па било ко да је па и ти рибару али ако си цовјек и нормално мислис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂЕНЕРАЛ У ПЕНЗИЈИ

20.09.2015 10:45

А у Сарајеву? Ко је пострадао у Сарајеву? Боље да не стављамо со на ране. Шта ћемо постићи ако се ми Срби рецимо ''вратимо'' на Други светски и геноцид над Србима. Зато мислим да је боље да се окренемо будућности и да се такође не враћамо ни на повод и узроке овог поседњег несрећног рата (као да има срећних ратова). И надајмо се да је овај из деведестих стварно последњи.

Name

вријеме курве, фукаре и будале

20.09.2015 11:17

Офуцане расправе офуцаних политикарина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

20.09.2015 11:33

Бакира не мозете са Милорадом поредити,Бакир се зна понасати,културно васпитан за разлику од насег Милорада који је у свему неваспитан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂЕЕНЕРАЛ У ПЕНЗИЈИ

20.09.2015 11:49

Да ти ниси из Бусоваће, матере ти? Нешто ми познат твој стил писања.

Name

БЛ

20.09.2015 19:48

Нисам дјенерале из Бусоваце,него из српске Бања луке и то Србин,али сто је остина истина је.

Name

ЂЕНЕРАЛ У ПЕНЗИЈИ

21.09.2015 12:24

Извини тебра. И немој кудити наше, а хвалити њихове. Учи од њих.

Name

007

20.09.2015 16:23

Ко у мафијашким филмовима. Дошли кумови да подијеле интересне зоне

ОДГОВОРИТЕ
Name

виадрина

20.09.2015 21:26

Људи бозији гледајте од цега зивите а не гдје зивите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИО-МИО

21.09.2015 08:07

Изпрдише се сви редом, сједоше у Ауди осмице , сваки уз пратњу још пет истих таквих лимузина и одоше својим кућама. Олакшани. Избацили своје дневне фрустрацује.Данас опет 500.000 људи нема посла.Само одијела на овим приказама вриједе макар 20000 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е.Т.

21.09.2015 09:04

Само се ви свадјајте....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЛЛУССИОН СТАТЕ

21.09.2015 13:42

ЗЕМЉА ИЛУЗИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

21.09.2015 15:45

Додик орао,Бакир мува.

ОДГОВОРИТЕ