Косову пријете Сиријци и Ирачани повратници

У документу Стратегија предупређења насилног тероризма који води ка тероризму, косовска влада идентификовала је три терористичке групације, пише "Коха диторе".

Србија 19.09.2015 | 15:00
Косову пријете Сиријци и Ирачани повратници

У документу у који је дневник имао увида, а који је косовска влада усвојила ове недеље се са страхом гледа на повратак оних држављана Косова који су се борили у Сирији и Ираку, преноси Бета.

"Као што се видело од многобројних примера у Европи радикализовани поједници могу да врше дела екстремног насиља и против народа и институција, тако да опасност да и Косово буде мета таквог терористичког напада не може да буде искључена", констатује се у стратегији.

Међутим, они нису једини могући извор вршења терористичких активности.

Ту се такође убрајају "радикалне националистичке групе српског и албанског порекла које су супростављају границама и постојећој владавини".

У документу је највише простора дат есктремном верском радикализму.

Није именована нека конкретна националистичка групација Албанаца. Међутим покрет Самоопределење се види као главни политички субјекат који не види функционисање Косова као посебне државе, већ уједињеном са Албанијом, пише Коха Диторе.

Такође се констатује да посебан утицај имају појединци из суседних земаља за које се у стратегији констатује да се њихово деловање не омета у земљи у којој живе.

За радикализам у повећању Влада је окривила и себе, признајући да је радикализам производ и два додатна подстицајна фактора, економске ситуације и ниског институционалног интегритета.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар