Kosovu prijete Sirijci i Iračani povratnici

U dokumentu Strategija predupređenja nasilnog terorizma koji vodi ka terorizmu, kosovska vlada identifikovala je tri terorističke grupacije, piše "Koha ditore".

Srbija 19.09.2015 | 15:00
Kosovu prijete Sirijci i Iračani povratnici

U dokumentu u koji je dnevnik imao uvida, a koji je kosovska vlada usvojila ove nedelje se sa strahom gleda na povratak onih državljana Kosova koji su se borili u Siriji i Iraku, prenosi Beta.

"Kao što se videlo od mnogobrojnih primera u Evropi radikalizovani pojednici mogu da vrše dela ekstremnog nasilja i protiv naroda i institucija, tako da opasnost da i Kosovo bude meta takvog terorističkog napada ne može da bude isključena", konstatuje se u strategiji.

Međutim, oni nisu jedini mogući izvor vršenja terorističkih aktivnosti.

Tu se takođe ubrajaju "radikalne nacionalističke grupe srpskog i albanskog porekla koje su suprostavljaju granicama i postojećoj vladavini".

U dokumentu je najviše prostora dat esktremnom verskom radikalizmu.

Nije imenovana neka konkretna nacionalistička grupacija Albanaca. Međutim pokret Samoopredelenje se vidi kao glavni politički subjekat koji ne vidi funkcionisanje Kosova kao posebne države, već ujedinjenom sa Albanijom, piše Koha Ditore.

Takođe se konstatuje da poseban uticaj imaju pojedinci iz susednih zemalja za koje se u strategiji konstatuje da se njihovo delovanje ne ometa u zemlji u kojoj žive.

Za radikalizam u povećanju Vlada je okrivila i sebe, priznajući da je radikalizam proizvod i dva dodatna podsticajna faktora, ekonomske situacije i niskog institucionalnog integriteta.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar