До краја године уговор за мост код Свилаја

Међународни тендер за изградњу моста преко ријеке Саве код Свилаја, вриједан око 26 милиона евра без ПДВ-а, расписан је у четвртак, а ако све буде ишло како је планирано, радови на овом пројекту могли би кренути већ почетком 2016. године.

Република Српска 19.09.2015 | 14:20
До краја године уговор за мост код Свилаја

Иначе, ово је трећи пут да власти БиХ и Хрватске расписују међународни тендер за градњу 660 метара дугачког и 29 метара широког моста, јер су претходна два, од којих је први расписан још 2011. године, поништена.

Рок за достављање понуда за градњу моста преко Саве код Свилаја на дионици коридора 5ц је 9. новембар ове године, а након што извођач радова буде уведен у посао, рок за изградњу биће 730 радних дана.

Изет Бајрамбашић, помоћник министра транспорта и комуникација БиХ и предсједник Међународне комисије која води пројекат изградње моста, рекао је да очекује да овога пута посао буде доведен до краја јер је тендерска документација направљена тако да не буде проблема.

"Добили смо 22 милиона евра од Европске комисије на самиту у Бечу за овај пројекат. Од тога ћемо око 12 милиона узети за мост, а остало за гранични прелаз, с тим да ће два до два и по милиона обезбиједити БиХ из властитих средстава од лиценци за мобилну телефонију", рекао је Бајрамбашић.

Што се тиче Хрватске, 50 одсто средстава добиће од Европске инвестиционе банке, а 50 одсто од структурних фондова ЕУ, због чега је тендер и расписала Хрватска, јер се морају поштовати европски закони о јавним набавкама.

Прича о изградњи моста на ријеци Сави код Свилаја на коридору 5ц почела је још 2010. На првом тендеру 2011. године са понудом од 21 милион евра побиједила је аустријска фирма "Штрабаг", али у року од 180 дана од избора није уведена у посао јер инвеститор није обезбиједио сву потребну документацију. Само дан након истека тих 180 дана "Штрабаг" раскида уговор и тражи одштету од око 2,5 милиона евра.

Због свега овога у причу о изградњи моста код Свилаја укључила се и СИПА и Тужилаштво БиХ. Након што је "Штрабаг" одустао од посла, договорено је да посао буде додијељен другопласираном "Виадукту" из Загреба, с тим да је договорено да пола посла припадне зеничкој компанији "Метално".

Међутим, ЕИБ и ЕБРД то нису дозволили, инсистирајући да тендер буде поништен и да буде расписан нови. На другом поновљеном тендеру који је завршен у марту 2013. најнижу понуду доставио је конзорцијум ОХЛ и "Складградња", а затим ЈВ "Хидроелектра нискоградња" и "Интеграл инжењеринг", а тек онда "Виадукт" са цијеном за скоро миллион евра вишом од првопласираног, међутим то није спријечило Међудржавну комисију да посао ипак додијели њима.

Образложење Министарства транспорта и комуникација БиХ било је да је прворангирани "промашио тему" и да понуда није била у складу са конкурсном процедуром, док је другопласирана фирма у сукобу интереса јер је Институт за грађевинарство Бањалука у власништву фирме која се пријавила на тендер.

Заједничка комисија БиХ и Хрватске у сриједу у Сарајеву одржала је састанак о изградњи моста преко ријеке Саве код Градишке, на којем је договорено да сљедећи буде одржан у Бањалуци почетком децембра.

"БиХ има новац. Добили смо 6,8 милиона гранта од Европске комисије за то, а имамо и свој новац, међутим Хрватска није томе приступила како треба. Кључни документ је студија околиша и ми то морамо урадити за наш и за њихов дио и они су урадили доста тога, а надамо се да ће успјети то да покрену без тендера.

Пуно времена одузеће јавне расправе тамо у Градишци, али битно је да су се ствари покренуле", рекао је Изет Бајрамбашић, помоћник министра транспорта и комуникација БиХ.

НН

Коментари / 0

Оставите коментар