Do kraja godine ugovor za most kod Svilaja

Međunarodni tender za izgradnju mosta preko rijeke Save kod Svilaja, vrijedan oko 26 miliona evra bez PDV-a, raspisan je u četvrtak, a ako sve bude išlo kako je planirano, radovi na ovom projektu mogli bi krenuti već početkom 2016. godine.

Republika Srpska 19.09.2015 | 14:20
Do kraja godine ugovor za most kod Svilaja

Inače, ovo je treći put da vlasti BiH i Hrvatske raspisuju međunarodni tender za gradnju 660 metara dugačkog i 29 metara širokog mosta, jer su prethodna dva, od kojih je prvi raspisan još 2011. godine, poništena.

Rok za dostavljanje ponuda za gradnju mosta preko Save kod Svilaja na dionici koridora 5c je 9. novembar ove godine, a nakon što izvođač radova bude uveden u posao, rok za izgradnju biće 730 radnih dana.

Izet Bajrambašić, pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH i predsjednik Međunarodne komisije koja vodi projekat izgradnje mosta, rekao je da očekuje da ovoga puta posao bude doveden do kraja jer je tenderska dokumentacija napravljena tako da ne bude problema.

"Dobili smo 22 miliona evra od Evropske komisije na samitu u Beču za ovaj projekat. Od toga ćemo oko 12 miliona uzeti za most, a ostalo za granični prelaz, s tim da će dva do dva i po miliona obezbijediti BiH iz vlastitih sredstava od licenci za mobilnu telefoniju", rekao je Bajrambašić.

Što se tiče Hrvatske, 50 odsto sredstava dobiće od Evropske investicione banke, a 50 odsto od strukturnih fondova EU, zbog čega je tender i raspisala Hrvatska, jer se moraju poštovati evropski zakoni o javnim nabavkama.

Priča o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja na koridoru 5c počela je još 2010. Na prvom tenderu 2011. godine sa ponudom od 21 milion evra pobijedila je austrijska firma "Štrabag", ali u roku od 180 dana od izbora nije uvedena u posao jer investitor nije obezbijedio svu potrebnu dokumentaciju. Samo dan nakon isteka tih 180 dana "Štrabag" raskida ugovor i traži odštetu od oko 2,5 miliona evra.

Zbog svega ovoga u priču o izgradnji mosta kod Svilaja uključila se i SIPA i Tužilaštvo BiH. Nakon što je "Štrabag" odustao od posla, dogovoreno je da posao bude dodijeljen drugoplasiranom "Viaduktu" iz Zagreba, s tim da je dogovoreno da pola posla pripadne zeničkoj kompaniji "Metalno".

Međutim, EIB i EBRD to nisu dozvolili, insistirajući da tender bude poništen i da bude raspisan novi. Na drugom ponovljenom tenderu koji je završen u martu 2013. najnižu ponudu dostavio je konzorcijum OHL i "Skladgradnja", a zatim JV "Hidroelektra niskogradnja" i "Integral inženjering", a tek onda "Viadukt" sa cijenom za skoro million evra višom od prvoplasiranog, međutim to nije spriječilo Međudržavnu komisiju da posao ipak dodijeli njima.

Obrazloženje Ministarstva transporta i komunikacija BiH bilo je da je prvorangirani "promašio temu" i da ponuda nije bila u skladu sa konkursnom procedurom, dok je drugoplasirana firma u sukobu interesa jer je Institut za građevinarstvo Banjaluka u vlasništvu firme koja se prijavila na tender.

Zajednička komisija BiH i Hrvatske u srijedu u Sarajevu održala je sastanak o izgradnji mosta preko rijeke Save kod Gradiške, na kojem je dogovoreno da sljedeći bude održan u Banjaluci početkom decembra.

"BiH ima novac. Dobili smo 6,8 miliona granta od Evropske komisije za to, a imamo i svoj novac, međutim Hrvatska nije tome pristupila kako treba. Ključni dokument je studija okoliša i mi to moramo uraditi za naš i za njihov dio i oni su uradili dosta toga, a nadamo se da će uspjeti to da pokrenu bez tendera.

Puno vremena oduzeće javne rasprave tamo u Gradišci, ali bitno je da su se stvari pokrenule", rekao je Izet Bajrambašić, pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH.

NN

Komentari / 0

Ostavite komentar