И...Како сад до Рија?!

Ево шта очекује "орлове" на путу ка пласману на Олимпијске игре 2016.!

Кошарка 19.09.2015 | 20:20
И...Како сад до Рија?!

Репрезентација Србије ипак ће дужим путем покушати да дође до олимпијске визе. Да је победила Литванију, већ би могла да планира лето у Бразилу и повратак на Игре после 12 година. После пораза, принуђени смо да размишљамо о глобалним квалификацијама.

Овако оне изгледају:

За сада, за олимпијски турнир квалификовали су се: Бразил, САД, Аустралија, Нигерија, Венецуела, Аргентина, Шпанија и Литванија.Преостала су још четири слободна места, од којих ће једно бити заузето већ 3. октобра, када ће бити завршено првенство Азије.

Дакле, надамо се да ће "орлови" обезбедити једну од три доступне визе. Како ће то моћи да ураде?

Три квалификациона турнира биће одиграна од 5. до 11. јула. У њима ће учествовати по шест тимова, укупно 18. То су, осим три домаћина, по три екипе из зоне Африке, Америка и Азије, један из Океаније и пет из Европе, укључујући и репрезентацију Србије.

Победници три турнира обезбедиће место на Олимпијским играма 2016.

У случају да се домаћин квалификација већ пласирао, најбољи следећи тим на том континенту добиће позивницу да се бори за визу (у европском случају - Летонија). Тренутно, незванично се може чути да су за домаћинство највише "загризли" Немачка, Турска и Русија.

"Мале су шансе да две европске државе добију организацију", разјашњено је у Лилу, на званичној ФИБА конференцији за новинаре, мада није и дефинитивно отклоњено као могућност, зависно од коначних пријава.

Учесници додатних квалификација су: Француска, Србија, Канада, Нови Зеланд, Грчка, Италија, Чешка, Тунис, Ангаола, Сенегал, Мексико, Порторико плус три азијска тима и три домаћина турнира. Ко ће бити организатори? Репрезентације чије федерације плате најмање 1,75 милиона евра.

ФИБА ће саопштити имена домаћина турнира крајем новембра. У идеалним условима, кровна кошаркашка организација волела би да организује по један турнир на три континента.Званичне пријаве моћи ће да буду достављене најраније две недеље после завршетка Еуробаскета.

Олимпијски турнир у Бразилу биће одигран од 6. до 21. августа. Надамо се - са Србијом као једним од учесника, први пут од Атине и 2004.

Коментари / 0

Оставите коментар