I...Kako sad do Rija?!

Evo šta očekuje "orlove" na putu ka plasmanu na Olimpijske igre 2016.!

Košarka 19.09.2015 | 20:20
I...Kako sad do Rija?!

Reprezentacija Srbije ipak će dužim putem pokušati da dođe do olimpijske vize. Da je pobedila Litvaniju, već bi mogla da planira leto u Brazilu i povratak na Igre posle 12 godina. Posle poraza, prinuđeni smo da razmišljamo o globalnim kvalifikacijama.

Ovako one izgledaju:

Za sada, za olimpijski turnir kvalifikovali su se: Brazil, SAD, Australija, Nigerija, Venecuela, Argentina, Španija i Litvanija.Preostala su još četiri slobodna mesta, od kojih će jedno biti zauzeto već 3. oktobra, kada će biti završeno prvenstvo Azije.

Dakle, nadamo se da će "orlovi" obezbediti jednu od tri dostupne vize. Kako će to moći da urade?

Tri kvalifikaciona turnira biće odigrana od 5. do 11. jula. U njima će učestvovati po šest timova, ukupno 18. To su, osim tri domaćina, po tri ekipe iz zone Afrike, Amerika i Azije, jedan iz Okeanije i pet iz Evrope, uključujući i reprezentaciju Srbije.

Pobednici tri turnira obezbediće mesto na Olimpijskim igrama 2016.

U slučaju da se domaćin kvalifikacija već plasirao, najbolji sledeći tim na tom kontinentu dobiće pozivnicu da se bori za vizu (u evropskom slučaju - Letonija). Trenutno, nezvanično se može čuti da su za domaćinstvo najviše "zagrizli" Nemačka, Turska i Rusija.

"Male su šanse da dve evropske države dobiju organizaciju", razjašnjeno je u Lilu, na zvaničnoj FIBA konferenciji za novinare, mada nije i definitivno otklonjeno kao mogućnost, zavisno od konačnih prijava.

Učesnici dodatnih kvalifikacija su: Francuska, Srbija, Kanada, Novi Zeland, Grčka, Italija, Češka, Tunis, Angaola, Senegal, Meksiko, Portoriko plus tri azijska tima i tri domaćina turnira. Ko će biti organizatori? Reprezentacije čije federacije plate najmanje 1,75 miliona evra.

FIBA će saopštiti imena domaćina turnira krajem novembra. U idealnim uslovima, krovna košarkaška organizacija volela bi da organizuje po jedan turnir na tri kontinenta.Zvanične prijave moći će da budu dostavljene najranije dve nedelje posle završetka Eurobasketa.

Olimpijski turnir u Brazilu biće odigran od 6. do 21. avgusta. Nadamo se - sa Srbijom kao jednim od učesnika, prvi put od Atine i 2004.

Komentari / 0

Ostavite komentar