Салетова анализа: Не прескаче се по пет степеница!

Селектор Ђорђевић анализирао је после пораза од Литваније разлоге неуспеха. О борби за бронзу: Морамо да се напалимо и да узмемо ту медаљу!

Кошарка 19.09.2015 | 17:40
Салетова анализа: Не прескаче се по пет степеница!

Надали смо се злату и првом трофеју репрезентације од чувеног Индијанаполиста, али ћемо морати још да причекамо.

"Орлови" су на Еуробаскету 2015 нанизали седам победа, па изгубили када се одлучивало о пласману у финале. У дуелу са Литванијом пали су на тесту и морали да честитају бољем.

Већ у микс зони, после конфузне завршнице и почетка славља Литванаца, наши играчи говорили су и о борби за бронзу против Француза. Неколико минута после, селектор Александар Ђорђевић осврнуо се на урађено на Еуробаскету.

"Истина, није хтела ни да уђе, као што је на неким прошлим утакмицама улазила. Није лако за играче играти дуго на овом нивоу. Литвански играчи су у једном великом ритму одиграли целу утакмицу, одбрамбено и нападачки, можда је и до тога слабији проценат", рекао је селектор.

Током турнира, Србију су и ривали проглашавали за фаворита и за најдоминантнији тим. Међутим, после селидбе из Берлина у Лил, "орлови" нису успевали да уђу у ритам у којем су играли у Немачкој. Последњу шансу за то имаће у недељу и неће бити неважно. Улог је бронза, а ривал домаћин.

"На нама је да заборавимо утакмицу, иако је, наравно, нећемо заборавити, али да је заборавимо на овом такмичењу, да се окренемо следећем противнику Шпанији...", застао је Ђорђевић, насмејавши се свом лапсусу.

"Ех, Шпанији... Мислим, Француској... И циљ је да одиграмо најбољу могућу утакмицу, за медаљу. Та медаља је императив, сан свих нас. Како смо играли и шта смо показали то би био заиста добар резултат".

И у другом осврту на утакмицу, селектор је говорио о последњим поседима.

"Мало остаје жал за тим лоптама, које смо успели да узмемо удвајањима, па нам оде у аут, па је вратимо назад, па им опет упадне у руке... Враћали смо се два-три пута, имали велику жељу, али треба признати да су Литванци водили већим делом утакмице и боље је, једноставно, одиграли од нас".

"Морам да погледам снимак, да видим да ли је фаул или није на Богдану. Нисам ништа видео. Можда би нам у том моменту легло заустављање и шут за три... По неком виђењу, идеш за утакмицу, једноставно је... То је можда неки жал за тим и таквим завршетком. Међутим, не мислим то у односу на Богдановића, већ у односу на то како је текла утакмица ".

Осврћући се ка резултату, Ђорђевић је још једном говорио о континуитету, неопходном да би наша репрезентација стекла самопоуздање и ослањала се на то када се одлучује.

"Степенице се не прескачу по пет. Степенице идеш једну по једну, зато су и направљене тако. Једноставно, искуство се стиче на оваквим утакмицама, у поразима. Поготово млади играчи треба да извуку поуке и да виде колико је заиста тешко доћи до тога. Јако је лепо све што ми причамо, што ви пишете што пишете, што се све то десило прошле године је јако лепо, али то треба потврдити из године у годину. Треба нам схватање кошарке на много већем нивоу и то што пре".

Да ли су "орлови" у петак изгубили на физичком плану или тако што су увели сами себе у контраритам од старта?

"Чини ми се да нам је то бреме фаворита отежало посао. Чини ми се да јесте. Још немамо континуите да бисмо се решили тог бремена. Да изађемо на терен и да покажемо да смо бољи и да верујемо у себе. Још тај осећај нисмо на најбољи начин понели, поготово кад смо дошли овде (у Лил). Било је тога и на прошлом такмичењу, али у групи", застао је Ђорђевић...

"Штета... Штета... Идемо даље високо уздигнутог чела, сви играчи и сви ми, јер мислим да смо направили добро такмичење и добро Европско првенство, које није завршено. Идемо по медаљу. Прекосутра је утакмица од два сата, тај нам термин одговара (осмех). Ово стварно што кажу - у девет сати никад да почне, али шта је ту је. Морамо да нађемо енергију, да смиримо главу и да се напалимо и да узмемо ту медаљу, јер може да буде јако, јако вредна".

Коментари / 0

Оставите коментар