Saletova analiza: Ne preskače se po pet stepenica!

Selektor Đorđević analizirao je posle poraza od Litvanije razloge neuspeha. O borbi za bronzu: Moramo da se napalimo i da uzmemo tu medalju!

Košarka 19.09.2015 | 17:40
Saletova analiza: Ne preskače se po pet stepenica!

Nadali smo se zlatu i prvom trofeju reprezentacije od čuvenog Indijanapolista, ali ćemo morati još da pričekamo.

"Orlovi" su na Eurobasketu 2015 nanizali sedam pobeda, pa izgubili kada se odlučivalo o plasmanu u finale. U duelu sa Litvanijom pali su na testu i morali da čestitaju boljem.

Već u miks zoni, posle konfuzne završnice i početka slavlja Litvanaca, naši igrači govorili su i o borbi za bronzu protiv Francuza. Nekoliko minuta posle, selektor Aleksandar Đorđević osvrnuo se na urađeno na Eurobasketu.

"Istina, nije htela ni da uđe, kao što je na nekim prošlim utakmicama ulazila. Nije lako za igrače igrati dugo na ovom nivou. Litvanski igrači su u jednom velikom ritmu odigrali celu utakmicu, odbrambeno i napadački, možda je i do toga slabiji procenat", rekao je selektor.

Tokom turnira, Srbiju su i rivali proglašavali za favorita i za najdominantniji tim. Međutim, posle selidbe iz Berlina u Lil, "orlovi" nisu uspevali da uđu u ritam u kojem su igrali u Nemačkoj. Poslednju šansu za to imaće u nedelju i neće biti nevažno. Ulog je bronza, a rival domaćin.

"Na nama je da zaboravimo utakmicu, iako je, naravno, nećemo zaboraviti, ali da je zaboravimo na ovom takmičenju, da se okrenemo sledećem protivniku Španiji...", zastao je Đorđević, nasmejavši se svom lapsusu.

"Eh, Španiji... Mislim, Francuskoj... I cilj je da odigramo najbolju moguću utakmicu, za medalju. Ta medalja je imperativ, san svih nas. Kako smo igrali i šta smo pokazali to bi bio zaista dobar rezultat".

I u drugom osvrtu na utakmicu, selektor je govorio o poslednjim posedima.

"Malo ostaje žal za tim loptama, koje smo uspeli da uzmemo udvajanjima, pa nam ode u aut, pa je vratimo nazad, pa im opet upadne u ruke... Vraćali smo se dva-tri puta, imali veliku želju, ali treba priznati da su Litvanci vodili većim delom utakmice i bolje je, jednostavno, odigrali od nas".

"Moram da pogledam snimak, da vidim da li je faul ili nije na Bogdanu. Nisam ništa video. Možda bi nam u tom momentu leglo zaustavljanje i šut za tri... Po nekom viđenju, ideš za utakmicu, jednostavno je... To je možda neki žal za tim i takvim završetkom. Međutim, ne mislim to u odnosu na Bogdanovića, već u odnosu na to kako je tekla utakmica ".

Osvrćući se ka rezultatu, Đorđević je još jednom govorio o kontinuitetu, neophodnom da bi naša reprezentacija stekla samopouzdanje i oslanjala se na to kada se odlučuje.

"Stepenice se ne preskaču po pet. Stepenice ideš jednu po jednu, zato su i napravljene tako. Jednostavno, iskustvo se stiče na ovakvim utakmicama, u porazima. Pogotovo mladi igrači treba da izvuku pouke i da vide koliko je zaista teško doći do toga. Jako je lepo sve što mi pričamo, što vi pišete što pišete, što se sve to desilo prošle godine je jako lepo, ali to treba potvrditi iz godine u godinu. Treba nam shvatanje košarke na mnogo većem nivou i to što pre".

Da li su "orlovi" u petak izgubili na fizičkom planu ili tako što su uveli sami sebe u kontraritam od starta?

"Čini mi se da nam je to breme favorita otežalo posao. Čini mi se da jeste. Još nemamo kontinuite da bismo se rešili tog bremena. Da izađemo na teren i da pokažemo da smo bolji i da verujemo u sebe. Još taj osećaj nismo na najbolji način poneli, pogotovo kad smo došli ovde (u Lil). Bilo je toga i na prošlom takmičenju, ali u grupi", zastao je Đorđević...

"Šteta... Šteta... Idemo dalje visoko uzdignutog čela, svi igrači i svi mi, jer mislim da smo napravili dobro takmičenje i dobro Evropsko prvenstvo, koje nije završeno. Idemo po medalju. Prekosutra je utakmica od dva sata, taj nam termin odgovara (osmeh). Ovo stvarno što kažu - u devet sati nikad da počne, ali šta je tu je. Moramo da nađemo energiju, da smirimo glavu i da se napalimo i da uzmemo tu medalju, jer može da bude jako, jako vredna".

Komentari / 0

Ostavite komentar