САД: Најмодернији бомбардери

Америчко ратно ваздухопловство ускоро ће објавити победника стотине милијарди долара вредног уговора, који се односи на производњу нове генерације бомбардера, који ће заменити старе аионе из периода Хладног рата.

Свијет 19.09.2015 | 12:20
САД: Најмодернији бомбардери

За уговор о производњи програма "Лонг ранге стрике бомбер" (ЛРСБ) боре се два највећа гиганта у индустријском пољу наоружања, "Нортхроп гунман" и "Лоцкхеед Мартин".

Програм обухвата производњу између 80 и 100 стратешких бомбардера који ће заменити авионе "Б-52" и "Б-1". Цена једног авиона износиће 550 милиона долара.

Што се тиче података о летелицама, они се чувају у најстрожој тајности. Оно што се за сада нагађа је да ће бомбардери бити опремљени најновијом стелт технологијом, која ће их учинити готово невидљивим за непријатељске радаре.

Иако по дефиницији бомбардери, нови авиони биће опремљени и најсавременијом опремом за шпијунажу и прикупљање оперативних података, а биће готово бешумни, преноси амерички "Бизнис инсајдер".

Овај сајт наводи и да је посебна жеља Пентагона да ове летелице имају могућност беспилотног управљања, али и да њима по потреби могу управљати и посебно обучени пилоти.

Према првим проценама, ови авиони неће бити оперативни пре 2030. године.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

19.09.2015 11:00

Опет неки "невидљиви" са промашеном и скупом стелтх технологијом која уствари никада није била озибиљан проблем за војску која има напредну технологију за одбрану из ваздуха. Лако је бомбардовати мале државе које је немају. Никако да дођу допамети и почну враћати силни дуг који имају ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

попај

19.09.2015 22:24

Ушли су предубоко у тунел. Не могу назад.

Name

ЗА КОГА НЕВИДЉИВ

19.09.2015 11:09

Можда ће бити невидљив са земље али из ваздуха сигурно неће

ОДГОВОРИТЕ
Name

блатт

19.09.2015 12:47

Овим се убијају љубитељи УФО објеката.Овакве ствари се тестирају сигурно дуже од 20 година.

ОДГОВОРИТЕ