SAD: Najmoderniji bombarderi

Američko ratno vazduhoplovstvo uskoro će objaviti pobednika stotine milijardi dolara vrednog ugovora, koji se odnosi na proizvodnju nove generacije bombardera, koji će zameniti stare aione iz perioda Hladnog rata.

Svijet 19.09.2015 | 12:20
SAD: Najmoderniji bombarderi

Za ugovor o proizvodnji programa "Long range strike bomber" (LRSB) bore se dva najveća giganta u industrijskom polju naoružanja, "Northrop gunman" i "Lockheed Martin".

Program obuhvata proizvodnju između 80 i 100 strateških bombardera koji će zameniti avione "B-52" i "B-1". Cena jednog aviona iznosiće 550 miliona dolara.

Što se tiče podataka o letelicama, oni se čuvaju u najstrožoj tajnosti. Ono što se za sada nagađa je da će bombarderi biti opremljeni najnovijom stelt tehnologijom, koja će ih učiniti gotovo nevidljivim za neprijateljske radare.

Iako po definiciji bombarderi, novi avioni biće opremljeni i najsavremenijom opremom za špijunažu i prikupljanje operativnih podataka, a biće gotovo bešumni, prenosi američki "Biznis insajder".

Ovaj sajt navodi i da je posebna želja Pentagona da ove letelice imaju mogućnost bespilotnog upravljanja, ali i da njima po potrebi mogu upravljati i posebno obučeni piloti.

Prema prvim procenama, ovi avioni neće biti operativni pre 2030. godine.

Izvor: Blic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

19.09.2015 11:00

Opet neki "nevidljivi" sa promašenom i skupom stelth tehnologijom koja ustvari nikada nije bila ozibiljan problem za vojsku koja ima naprednu tehnologiju za odbranu iz vazduha. Lako je bombardovati male države koje je nemaju. Nikako da dođu dopameti i počnu vraćati silni dug koji imaju ...

ODGOVORITE
Name

popaj

19.09.2015 22:24

Ušli su preduboko u tunel. Ne mogu nazad.

Name

ZA KOGA NEVIDLJIV

19.09.2015 11:09

Možda će biti nevidljiv sa zemlje ali iz vazduha sigurno neće

ODGOVORITE
Name

blatt

19.09.2015 12:47

Ovim se ubijaju ljubitelji UFO objekata.Ovakve stvari se testiraju sigurno duže od 20 godina.

ODGOVORITE