Словенци бацали сузавац на избјеглице

Словеначка полиција бацила је вечерас сузавац на избеглице који су нешто раније заустављени при покушају преласка границе Хрватске и Словеније, на ничијој земљи код хрватског места Хармица, јавлили су хрватски медији.

Регион 18.09.2015 | 22:29
Словенци бацали сузавац на избјеглице

Телевизија Н1 наводи да је једна жена, услед хаоса, пала у несвест.

Детаљи инцидента за сада нису познати.

Више стотина избеглица из Сирије су из Загреба дошле до границе са Словенијом, где су тражиле да их пусте преко границе како би наставиле пут у Западну Европу.

Испред словеначког граничног прелаза налази се кордон словеначке интервентне полиције, који спречава пролаз избеглицама.

Словеначка влада је раније саопштила да ће прихватати тражиоце азила, али ће депортовати свакога за кога закључи да је илегални мигрант.

У Словенију је из Хрватске до данас поподне илегално ушло око 1.000 избеглица, преносе словеначки медији, позивајући се на непотпуне податке полиције.

Волонтери словеначких невладиних организација избеглицама деле воду и средства за хигијену, носећи транспаренте "Ништа није илегално" и узвикујући "Опен тхе бордер (Отворите границу)".

На средини моста на Сутли срели су се са хрватским активистима који су, такође, носили транспарент "Отворите границу", протестујући због затварања границе и позивајући на солидарност.

Како наводе организатори, није предвиђен никакав програм скупа, већ ће се све одвијати прилично спонтано.

Акцију "Отворите границе" организује група активиста, појединаца и организација цивилног друштва, са циљем да се постигне што јачи притисак на владе да отворе границе и обезбеде избеглицама сигуран пут и заштиту.

Како је пренела словеначка агенција СТА, верује се да ће много избеглица покушати да прође "зелену границу" изван службених прелаза у петак увече и током ноћи, на што је полиција спремна.

Како јавља СТА, у полицији сматрају да су спремни за извршење задатака и да нема потребе за активирањем војске, а појачава се и полицијска контрола дуж целе границе са Хрватском.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

А БОМБЕ

18.09.2015 21:05

ДОБРО ЈЕ ДА НИСУ БАЦАЛИ БОМБЕ КО НQА ОНУ ДЈЕЦУ ИЗ ЈНА ОНИ ВОЛЕ НЕЈАЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

18.09.2015 21:52

АКТИВИСТИ...ХАХАХАХА...Прегледајте и преслушајте видео садржаје,онда ће те видјети ко их је дочекао...Словенци нису сигурно...коме је жеља да се ови населе у Словенији,зна се(сам сам био избјеглица и једини циљ ми је био храна и смјештај,нисам гледао ни гдје,ни од кога је...док код ових то није случај)

ОДГОВОРИТЕ
Name

мухамед

18.09.2015 23:30

сви су дизали руку за бомбардовање и нападе на сирију либијуи да не набрајам зенље .ово неце на добро изаци,тај народ неиде на ескурзију је.. тај народ дуго.стварно ово неваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

млада

19.09.2015 07:41

Словенска дјубрад, људи хоце само да продју кроз њихову усрану дезелу. Ста се боје да мозда неце неко да ту остане,па неце ни њхови људи у њој да зиве и они бјезе главом без обзира. Пфуј гаде ми се...

ОДГОВОРИТЕ