Човјек који је спалио све мостове и опљачкао Енглезе!

Емануел Адебајор! Тешко оном клубу који га следећи ангажује!

Фудбал 20.09.2015 | 21:00
Човјек који је спалио све мостове и опљачкао Енглезе!

Већ је био завршен прелазни рок када је навијаче Тотенхема обрадовала вест: Емануел Адебајор није више играч клуба са Вајт Харт Лејна! Радосна вест равна томе да су Спарси довели неко велико појачање. Коначно је раскинута свака веза са Тогоанцем који је претходних година био најомраженији играч на Тотенхема...

Откако је у августу 2012. године потписао за Тотенхем после позајмице, Адебајор клубу са Вајт Харт Лејна није донео ништа него главобољу. Али требало је да знају са ким су се упутсили у везу. Адебајор је издао Монако који га је створио. Шест месеци је био у тихом штрајку, вукао се по терену и на крају издејствовао трансфер у Арсенал за 3.000.000 фунти. Арсен Венгер није имао милости према бившем клубу.

Добио је Венгер нападача за којим је вапио, развио га у гол машину и спокојно помислио да је добио нападача за наредних десетак година. Чак можда и наследника Тјерија Анрија иако је Адебајор најчешће поређен са Нванком Кануом због конституције и стила игре. Постизао је важне и спектакуларне голове за Тобџије, а маказице против Виљареала су део клупске историје...

И онда је окренуо леђа и Венгеру! Успео је издејствује трансфер вредан 30.000.000 евра у Манчестер Сити који се у то време баш намерачио да отима играче Арсеналу. Већ у првом мечу против Арсенала је направио ружан гест када је постигао гол и намерно отрчао пред трибину са присталицама бившег клуба да слави.

У Манчестер Ситију је одиргао сјајну дебитантску сезону, али га је Роберто Манћини прецртао већ у следећој због непрофесионалног понашања. На зиму је отишао у Реал Мадрид на позајмицу јер нико други није желео да плаћа огромну плату коју је имао на Етихаду. Адебајор је већ тада показао да му је новац приоритет у односу на фудбалски статус и да нема ништа против да седи на трибинама у Ситију и прима плату.

После Реала је позајмљен Тотенхему где је опет као у Ситију одиграо поштено годину дана, трудио се и „преварио“ будуће посолодавце. Подсетио је зашто је један од најбољих нападача на Острву, а Манчестер Сити је једва чекао да га се реши и да га прода некоме. Тотенхем је насео и октупио Адебајора са све обавезом да му исплаћује огромних 5.000.000 фунти годишње.

Када је потписао вишегодишњи уговор, Адебајор је опет спустио ручну. Био је незаинетерсован за било шта друго осим да редовно прима плату. Испуњавао је прописане обавезе из уговора, али га напоран рад и борба за место у тиму нису занимали. Тадашњи тренер Виљас Боас му је јасно поручио да никада више неће заиграти за први тим и пребацио га је међу омладинце. Накратко га је рехабилитовао Тим Шервуд. У фебруару 2014. је последњи пут заиграо у стартној постави Тотенхема када се вукао по терену на Вила Парку и изазвао салву увреда и звиждука Тотенхемових навијача. Опет је завршио међу омладинцима...

Покушавао је Тотенхем у сваком прелазном року да га ували неком и да га се реши, али ниједан клуб није желео да прихвати астронмску плату на којој је он инсистирао. Није хтео да самњи захтеве ни за пени, па таман завршио тренирајући са петлићима.

Редовно се појављивао на тренинзима, није желео да Тотенхему пружи повод за неку казну због кршења уговором прописаних обавеза и клуба са Вајт Харт Лејна је ушао у безилазну ситуацију. Која га је коштала много.

Док је тренирао са омладинцима, избегавао је да се дружи са младим играчима и да их усмерава. У тренинг кампу се иронично шалио са запосленима говорећи како је „живот леп када примаш 5.000.000 фунти годишње“. Нико више није могао очима да га види...

Коначно је газда Данијел Леви попустио и пристао да Адебајору исплати новац само да раскину уговор. Цифре су остале тајна, али познајући Тогоанца, тешко да је изгубио неки озбиљан новац.

Слободан је да у јануару потпише за нови клуб. Оно што је сигурно је да то неће бити неки од бивших клубова. Тамо је спалио све мостове за повратак.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Рале

20.09.2015 20:02

Нека га баја доведе у Борац, подијеле кес и обојици добро, Оцито су верзирани.

ОДГОВОРИТЕ