Čovjek koji je spalio sve mostove i opljačkao Engleze!

Emanuel Adebajor! Teško onom klubu koji ga sledeći angažuje!

Fudbal 20.09.2015 | 21:00
Čovjek koji je spalio sve mostove i opljačkao Engleze!

Već je bio završen prelazni rok kada je navijače Totenhema obradovala vest: Emanuel Adebajor nije više igrač kluba sa Vajt Hart Lejna! Radosna vest ravna tome da su Sparsi doveli neko veliko pojačanje. Konačno je raskinuta svaka veza sa Togoancem koji je prethodnih godina bio najomraženiji igrač na Totenhema...

Otkako je u avgustu 2012. godine potpisao za Totenhem posle pozajmice, Adebajor klubu sa Vajt Hart Lejna nije doneo ništa nego glavobolju. Ali trebalo je da znaju sa kim su se uputsili u vezu. Adebajor je izdao Monako koji ga je stvorio. Šest meseci je bio u tihom štrajku, vukao se po terenu i na kraju izdejstvovao transfer u Arsenal za 3.000.000 funti. Arsen Venger nije imao milosti prema bivšem klubu.

Dobio je Venger napadača za kojim je vapio, razvio ga u gol mašinu i spokojno pomislio da je dobio napadača za narednih desetak godina. Čak možda i naslednika Tjerija Anrija iako je Adebajor najčešće poređen sa Nvankom Kanuom zbog konstitucije i stila igre. Postizao je važne i spektakularne golove za Tobdžije, a makazice protiv Viljareala su deo klupske istorije...

I onda je okrenuo leđa i Vengeru! Uspeo je izdejstvuje transfer vredan 30.000.000 evra u Mančester Siti koji se u to vreme baš nameračio da otima igrače Arsenalu. Već u prvom meču protiv Arsenala je napravio ružan gest kada je postigao gol i namerno otrčao pred tribinu sa pristalicama bivšeg kluba da slavi.

U Mančester Sitiju je odirgao sjajnu debitantsku sezonu, ali ga je Roberto Manćini precrtao već u sledećoj zbog neprofesionalnog ponašanja. Na zimu je otišao u Real Madrid na pozajmicu jer niko drugi nije želeo da plaća ogromnu platu koju je imao na Etihadu. Adebajor je već tada pokazao da mu je novac prioritet u odnosu na fudbalski status i da nema ništa protiv da sedi na tribinama u Sitiju i prima platu.

Posle Reala je pozajmljen Totenhemu gde je opet kao u Sitiju odigrao pošteno godinu dana, trudio se i „prevario“ buduće posolodavce. Podsetio je zašto je jedan od najboljih napadača na Ostrvu, a Mančester Siti je jedva čekao da ga se reši i da ga proda nekome. Totenhem je naseo i oktupio Adebajora sa sve obavezom da mu isplaćuje ogromnih 5.000.000 funti godišnje.

Kada je potpisao višegodišnji ugovor, Adebajor je opet spustio ručnu. Bio je nezainetersovan za bilo šta drugo osim da redovno prima platu. Ispunjavao je propisane obaveze iz ugovora, ali ga naporan rad i borba za mesto u timu nisu zanimali. Tadašnji trener Viljas Boas mu je jasno poručio da nikada više neće zaigrati za prvi tim i prebacio ga je među omladince. Nakratko ga je rehabilitovao Tim Šervud. U februaru 2014. je poslednji put zaigrao u startnoj postavi Totenhema kada se vukao po terenu na Vila Parku i izazvao salvu uvreda i zvižduka Totenhemovih navijača. Opet je završio među omladincima...

Pokušavao je Totenhem u svakom prelaznom roku da ga uvali nekom i da ga se reši, ali nijedan klub nije želeo da prihvati astronmsku platu na kojoj je on insistirao. Nije hteo da samnji zahteve ni za peni, pa taman završio trenirajući sa petlićima.

Redovno se pojavljivao na treninzima, nije želeo da Totenhemu pruži povod za neku kaznu zbog kršenja ugovorom propisanih obaveza i kluba sa Vajt Hart Lejna je ušao u bezilaznu situaciju. Koja ga je koštala mnogo.

Dok je trenirao sa omladincima, izbegavao je da se druži sa mladim igračima i da ih usmerava. U trening kampu se ironično šalio sa zaposlenima govoreći kako je „život lep kada primaš 5.000.000 funti godišnje“. Niko više nije mogao očima da ga vidi...

Konačno je gazda Danijel Levi popustio i pristao da Adebajoru isplati novac samo da raskinu ugovor. Cifre su ostale tajna, ali poznajući Togoanca, teško da je izgubio neki ozbiljan novac.

Slobodan je da u januaru potpiše za novi klub. Ono što je sigurno je da to neće biti neki od bivših klubova. Tamo je spalio sve mostove za povratak.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Rale

20.09.2015 20:02

Neka ga baja dovede u Borac, podijele kes i obojici dobro, Ocito su verzirani.

ODGOVORITE