Анализа: Босманов случај је мала беба за ово!

ФИФПро опет ремети светски поредак - СТОП трансферима?! Пре тачно 20 година, 1995. године, национални савези су изгубили право да одређују квоту за странце у домаћим клубовима. Уефа је сада поново на удару. Синдикат фудбалера покренуо је правни поступак у коме тражи потпуну реконструкцију фудбалског тржишта

Фудбал 21.09.2015 | 08:30
Анализа: Босманов случај је мала беба за ово!

Прелазни рок. За навијаче и медије можда и најзанимљивији период године. За тренере богатих клубова период сталних главобоља. За оне из сиромашнијих средина ноћна мора. За менаџере прилика да се обогате. Баш на уштрб самих фудбалера, који су стога покренули правни процес којим, веровали или не, траже да се трансфери - забране?!

Пре но што ову идеју одмах отпишете као научну фантастику сетите се 1995. године и сличан пример који је из корена променио фудбалску планету. Случај Босман је националним савезима забранио да одређују колико странаца сме да игра у домаћим лигама. Иницијативу је и тада покрену синдикат фудбалера. Две деценије касније ФИФПро је поново у акцији. И овај пут удара жестоко.

Идеја је наиме да се укине прелазни рок, јер синдикат фудбалера сматра да играчи имају мања права него остали радници. И има ту неке истине иако ће се многи одмах ухватити за баснословне уговоре најплаћенијих. Наиме, не пада нам на памет привредна грана у којој послодавци зарађују новац на продаји радника? Клубови пак зарађују. И менаџери. И трећа лица и инвестициони фондови. Сви они наравно откидају део колача који би по логици требало да заврши на рачунима - фудбалера. ФИФПро такође сматра да постојећи систем фаворизује мали број најбогатијих клубова. Са тим ће се већина сагласити.

Међутим ако би спор пред Европском комисијом заиста и прошао тешко је и предвидети као би фудбал изгледао у годинама пред нама. Били би то тектонски поремећаји. Прави земљотрес.

Намера ФИФПроа је да укине трансфер обештећења и играчима олакша селидбу из клуба у клуб. Тражи се и укидање позајмица, као и ограничење броја играча на платном списку. Редовне плате наравно, док клубови покушавају да се ослободе те обавезе тако што би фудбалери приликом продаја морали да буду исплаћени.
"Шта год да се деси ово је историјски тренутак за фудбал", категорички ће генерални секретар ФИФПроа Тео ван Сегелен, који ће покушати да покаже да систем какав сада постоји криши неколико прописа Европске уније. Оне о тржишној конкуренцији, слободи кретања, трговине…

Европска комисија ће своју одлуку предочити јавности у року од шест до 12 месеци. Ако пресуди у корист синдиката адвокати процењују да ће нова правила заживети за додатних годину или две. Највећи клубови ће се наравно противити. Они мањи би, сматрају у синдикату, морали да је прихвате. Јер јасно је да се новац од трансфера не прелива онако једнако како су се надали сиромашнији тимови. Најмањи клубови зато зависе од продаје играча, све то ствара нестабилне услове за живот фудбалера...

Синдикат даље наводи да ни велики клубови немају чега да се боје, јер је природно да ће, ма како се ситуација буде развијала, највећи играчи желети да играју за највеће екипе. Али уговори ће бити краћи - или је бар таква замисао фудбалера - највише до четири сезоне. То што се обештећења не би плаћала значило би и изумирање менаџерског посла у овом садашњем облику.
"Мора да се размишља о свему. Ако менаџер од продаје играча заради 20.000.000 евра онда је јасно да је превише новца отишло из фудбала. Ако Манчестер Сити у саставу има 60 играча јасно је да то није добро и зато треба да забранимо позајмице. То су све логичне ствари", истиче Ван Сегелен.

Толико замршена тема да је тешко одмах изнети и став по овом питању. Како се вама чини?

Коментари / 0

Оставите коментар