Analiza: Bosmanov slučaj je mala beba za ovo!

FIFPro opet remeti svetski poredak - STOP transferima?! Pre tačno 20 godina, 1995. godine, nacionalni savezi su izgubili pravo da određuju kvotu za strance u domaćim klubovima. Uefa je sada ponovo na udaru. Sindikat fudbalera pokrenuo je pravni postupak u kome traži potpunu rekonstrukciju fudbalskog tržišta

Fudbal 21.09.2015 | 08:30
Analiza: Bosmanov slučaj je mala beba za ovo!

Prelazni rok. Za navijače i medije možda i najzanimljiviji period godine. Za trenere bogatih klubova period stalnih glavobolja. Za one iz siromašnijih sredina noćna mora. Za menadžere prilika da se obogate. Baš na uštrb samih fudbalera, koji su stoga pokrenuli pravni proces kojim, verovali ili ne, traže da se transferi - zabrane?!

Pre no što ovu ideju odmah otpišete kao naučnu fantastiku setite se 1995. godine i sličan primer koji je iz korena promenio fudbalsku planetu. Slučaj Bosman je nacionalnim savezima zabranio da određuju koliko stranaca sme da igra u domaćim ligama. Inicijativu je i tada pokrenu sindikat fudbalera. Dve decenije kasnije FIFPro je ponovo u akciji. I ovaj put udara žestoko.

Ideja je naime da se ukine prelazni rok, jer sindikat fudbalera smatra da igrači imaju manja prava nego ostali radnici. I ima tu neke istine iako će se mnogi odmah uhvatiti za basnoslovne ugovore najplaćenijih. Naime, ne pada nam na pamet privredna grana u kojoj poslodavci zarađuju novac na prodaji radnika? Klubovi pak zarađuju. I menadžeri. I treća lica i investicioni fondovi. Svi oni naravno otkidaju deo kolača koji bi po logici trebalo da završi na računima - fudbalera. FIFPro takođe smatra da postojeći sistem favorizuje mali broj najbogatijih klubova. Sa tim će se većina saglasiti.

Međutim ako bi spor pred Evropskom komisijom zaista i prošao teško je i predvideti kao bi fudbal izgledao u godinama pred nama. Bili bi to tektonski poremećaji. Pravi zemljotres.

Namera FIFProa je da ukine transfer obeštećenja i igračima olakša selidbu iz kluba u klub. Traži se i ukidanje pozajmica, kao i ograničenje broja igrača na platnom spisku. Redovne plate naravno, dok klubovi pokušavaju da se oslobode te obaveze tako što bi fudbaleri prilikom prodaja morali da budu isplaćeni.
"Šta god da se desi ovo je istorijski trenutak za fudbal", kategorički će generalni sekretar FIFProa Teo van Segelen, koji će pokušati da pokaže da sistem kakav sada postoji kriši nekoliko propisa Evropske unije. One o tržišnoj konkurenciji, slobodi kretanja, trgovine…

Evropska komisija će svoju odluku predočiti javnosti u roku od šest do 12 meseci. Ako presudi u korist sindikata advokati procenjuju da će nova pravila zaživeti za dodatnih godinu ili dve. Najveći klubovi će se naravno protiviti. Oni manji bi, smatraju u sindikatu, morali da je prihvate. Jer jasno je da se novac od transfera ne preliva onako jednako kako su se nadali siromašniji timovi. Najmanji klubovi zato zavise od prodaje igrača, sve to stvara nestabilne uslove za život fudbalera...

Sindikat dalje navodi da ni veliki klubovi nemaju čega da se boje, jer je prirodno da će, ma kako se situacija bude razvijala, najveći igrači želeti da igraju za najveće ekipe. Ali ugovori će biti kraći - ili je bar takva zamisao fudbalera - najviše do četiri sezone. To što se obeštećenja ne bi plaćala značilo bi i izumiranje menadžerskog posla u ovom sadašnjem obliku.
"Mora da se razmišlja o svemu. Ako menadžer od prodaje igrača zaradi 20.000.000 evra onda je jasno da je previše novca otišlo iz fudbala. Ako Mančester Siti u sastavu ima 60 igrača jasno je da to nije dobro i zato treba da zabranimo pozajmice. To su sve logične stvari", ističe Van Segelen.

Toliko zamršena tema da je teško odmah izneti i stav po ovom pitanju. Kako se vama čini?

Komentari / 0

Ostavite komentar