ЕП: Ево који окршаји ће ријешити меч Србија - Литванија...

Дуел Србије и Литваније у полуфиналу Еуробаскета представља окршај две земље кошарке, сусрет богатих историја и будућности која обећава, краљева драме и напетих завршница (петак, 21.00). Ипак, неколико дуела сигурно ће се издвојити као кључни за улазак у финале и одлазак на Олимпијске игре, уз борбу за титулу против Шпанаца.

Кошарка 18.09.2015 | 20:00
ЕП: Ево који окршаји ће ријешити меч Србија - Литванија...

До сада смо на Еуробаскету могли само да уживамо свесни чињенице да ће сваки пут експлодирати други играч, а за све заслуге има ширина играчког кадра којим располаже Александар Ђорђевић. Наш тим има најмању минутажну потрошњу лидера на турниру, увек се може рачунати на неколико расположених играча уколико неко закаже, док се код ривала увек знало ко ће искочити у први план.

Иако се и Литванци истичу тимском игром, кристално је јасно да ће Мантас Калнијетис, Јонас Мачијулис и Јонас Валанчијунас играчи на којима ће се базирати тактика Салетовог стручног штаба.

Милош Теодосић и Мантас Калнијетис

Селектор Чешке је, мало у шали, мало у збиљи, рекао да нашег плеја може зауставити само полиција, а овај изазов прихватиће Калнијетис, момак коме је већи део прошле сезоне пропао због повреде рамена. Одиграо је само 12 мечева за Локомотиву у прошлој сезони пред повратак у Жалгирис, отишао је и на операцију колена како би се потпуно рехабилитовао за Еуробаскет, жељан изазова јер је пропустио претходни Мундобаскет због повреде.

Резултати такве мотивације су идеални за Литванце, до сада је забележио само три асистенције мање од Теодосића на турниру, делује потпуно спремно за жесток интензитет меча, а код Теа се очекује да проради још једном и "литванско" оружје. Слабих 2/11 у шуту за три против Финске и Чешке анулирао је магијом у проигравањима, а тешко је веровати да може поновити овако слаб учинак у шуту споља - тако нешто се догодило у групној фази када је "прорадио" против шутерске екипе, селекције Италије, коју су Литванци сломили после продужетка.

Никола Калинић и Јонас Мачијулис

Искусни Мачијулис је на Еуробаскет дошао са евролигашком титулом освојеном са Реалом, а не делује нимално уморно за максималну потрошњу на обе стране паркета. Лидер је Еуробаскета по украденим лоптама (13), погодио је 13 тројки из 21 покушаја, са полудистанце није био ефикасан као иза линије 6,75, па се чешће опредељивао за продоре кроз рекет када му се отварао простор, а бриљантну партију пружио је у осмини финала против Грузије, са 34 поена, 6 скокова, три асистенције и четири украдене лопте.

Са њим ће бити највише посла у одбрани, у чему би могао да се истакне Никола Калинић, момак који се подредио овим задацима иако је имао добру шутерску завршницу сезоне у Звезди. Бојазан постоји само од његовог прераноск уласка у фаулове, против Чеха је непотребно зарадио и техничку, али ту је и увек спремни Марко Симоновић, који је заслужио и похвале селектора Ђорђевића за "хапшење" бившег саиграча Блејка Шилба у четвртфиналу против Чеха. 

Мирослав Радуљица и Јонас Валанчијунас

Бриљирао је Валанчијунас против Италије, дошао је до 26 поена и 15 скокова, а током целог турнира је константан, па је други по дабл-дабл учинцима (4). И фаулове радо дочека, за центра има одличних 86,4 одсто са линије пенала, уме да изненади и са дистанце, има добру леђну технику, али ће му противник бити све бољи Мирослав Радуљица.

Истрпео се његов слабији старт јер је велика минутажа била неопходна како би се достигла жељена форма у завршници турнира, сада је и најбољи по проценту шута из игре на Еуробаскету (65.2%, 43/66, прати га Бјелица). Одлично сарађује са Теодосићем, а против Чешке је имао одличну ролу у важним моментима меча када је ушао у игру у трећој четвртини, иако је провео само 15 минута на терену због атипичне поставе Чеха и фаулова, па су Ерцег и Бјелица покривали рекет. Центар Торонта му је испит каријере за Рио, али и поправни за дуел са Шпанцима, против којих се није прославио у првом колу групне фазе.

Коментари / 0

Оставите коментар