EP: Evo koji okršaji će riješiti meč Srbija - Litvanija...

Duel Srbije i Litvanije u polufinalu Eurobasketa predstavlja okršaj dve zemlje košarke, susret bogatih istorija i budućnosti koja obećava, kraljeva drame i napetih završnica (petak, 21.00). Ipak, nekoliko duela sigurno će se izdvojiti kao ključni za ulazak u finale i odlazak na Olimpijske igre, uz borbu za titulu protiv Španaca.

Košarka 18.09.2015 | 20:00
EP: Evo koji okršaji će riješiti meč Srbija - Litvanija...

Do sada smo na Eurobasketu mogli samo da uživamo svesni činjenice da će svaki put eksplodirati drugi igrač, a za sve zasluge ima širina igračkog kadra kojim raspolaže Aleksandar Đorđević. Naš tim ima najmanju minutažnu potrošnju lidera na turniru, uvek se može računati na nekoliko raspoloženih igrača ukoliko neko zakaže, dok se kod rivala uvek znalo ko će iskočiti u prvi plan.

Iako se i Litvanci ističu timskom igrom, kristalno je jasno da će Mantas Kalnijetis, Jonas Mačijulis i Jonas Valančijunas igrači na kojima će se bazirati taktika Saletovog stručnog štaba.

Miloš Teodosić i Mantas Kalnijetis

Selektor Češke je, malo u šali, malo u zbilji, rekao da našeg pleja može zaustaviti samo policija, a ovaj izazov prihvatiće Kalnijetis, momak kome je veći deo prošle sezone propao zbog povrede ramena. Odigrao je samo 12 mečeva za Lokomotivu u prošloj sezoni pred povratak u Žalgiris, otišao je i na operaciju kolena kako bi se potpuno rehabilitovao za Eurobasket, željan izazova jer je propustio prethodni Mundobasket zbog povrede.

Rezultati takve motivacije su idealni za Litvance, do sada je zabeležio samo tri asistencije manje od Teodosića na turniru, deluje potpuno spremno za žestok intenzitet meča, a kod Tea se očekuje da proradi još jednom i "litvansko" oružje. Slabih 2/11 u šutu za tri protiv Finske i Češke anulirao je magijom u proigravanjima, a teško je verovati da može ponoviti ovako slab učinak u šutu spolja - tako nešto se dogodilo u grupnoj fazi kada je "proradio" protiv šuterske ekipe, selekcije Italije, koju su Litvanci slomili posle produžetka.

Nikola Kalinić i Jonas Mačijulis

Iskusni Mačijulis je na Eurobasket došao sa evroligaškom titulom osvojenom sa Realom, a ne deluje nimalno umorno za maksimalnu potrošnju na obe strane parketa. Lider je Eurobasketa po ukradenim loptama (13), pogodio je 13 trojki iz 21 pokušaja, sa poludistance nije bio efikasan kao iza linije 6,75, pa se češće opredeljivao za prodore kroz reket kada mu se otvarao prostor, a briljantnu partiju pružio je u osmini finala protiv Gruzije, sa 34 poena, 6 skokova, tri asistencije i četiri ukradene lopte.

Sa njim će biti najviše posla u odbrani, u čemu bi mogao da se istakne Nikola Kalinić, momak koji se podredio ovim zadacima iako je imao dobru šutersku završnicu sezone u Zvezdi. Bojazan postoji samo od njegovog preranosk ulaska u faulove, protiv Čeha je nepotrebno zaradio i tehničku, ali tu je i uvek spremni Marko Simonović, koji je zaslužio i pohvale selektora Đorđevića za "hapšenje" bivšeg saigrača Blejka Šilba u četvrtfinalu protiv Čeha. 

Miroslav Raduljica i Jonas Valančijunas

Briljirao je Valančijunas protiv Italije, došao je do 26 poena i 15 skokova, a tokom celog turnira je konstantan, pa je drugi po dabl-dabl učincima (4). I faulove rado dočeka, za centra ima odličnih 86,4 odsto sa linije penala, ume da iznenadi i sa distance, ima dobru leđnu tehniku, ali će mu protivnik biti sve bolji Miroslav Raduljica.

Istrpeo se njegov slabiji start jer je velika minutaža bila neophodna kako bi se dostigla željena forma u završnici turnira, sada je i najbolji po procentu šuta iz igre na Eurobasketu (65.2%, 43/66, prati ga Bjelica). Odlično sarađuje sa Teodosićem, a protiv Češke je imao odličnu rolu u važnim momentima meča kada je ušao u igru u trećoj četvrtini, iako je proveo samo 15 minuta na terenu zbog atipične postave Čeha i faulova, pa su Erceg i Bjelica pokrivali reket. Centar Toronta mu je ispit karijere za Rio, ali i popravni za duel sa Špancima, protiv kojih se nije proslavio u prvom kolu grupne faze.

Komentari / 0

Ostavite komentar