Видео - ЕП: Сва српска полуфинала...!

Од распада СФРЈ, наша репрезентација играла је у пет полуфинала. Вечерас од 21 час ће заиграти и шесто. Шта Ви очекујете?

Кошарка 18.09.2015 | 18:00
Видео - ЕП: Сва српска полуфинала...!

Од Атине до Лила.

Округло 20 година након првог послератног полуфинала наше репрезентације, Србија поново има прилику да обезбеди медаљу Еуробаскета. Другу од распада државне заједнице.

Полуфинални скор наше репрезентације у те две деценијеје 4:1. Побеђивали смо Грке, Шпанце и Словенце, а једини пораз нанели су нам Италијани

Ове вечери, ривал је Литванија (21 час), која је добро познат ривал. Место: Стадион Лила.

Овако су изгледала сва полуфинала наше репрезентације

Атина 1995: Југославија - Грчка 60:52

ОАКА је звиждала, "плави" су победили и ушли у финале.

"Ви се не сећате да сам на тој утакмици био најгори, а био сам. То је снага репрезентације", неколико је пута поновио селектор Ђорђевић, херој атинског финала, који је у полуфиналу убацио седам поена.

Он је повукао против Литваније, а те вечери, пред око 20.000 гледалаца, екипу је водио Предраг Саша Даниловић, стрелац 19 поена. Двоцифрени учинак имали су и Дејан Бодирога (12) и Владе Дивац (10).

Међу Грцима најефикаснији је био Панајотис Фасулас, који је убацио 14 поена. Тог дана, његов тим доживео је један од најтежих пораза. Југославија је кренула ка једном од најважнијих злата наше кошарке.

Барселона 1997: Југославија - Грчка 88:80

Дивац и Паспаљ нису играли, али није ни било потребе, јер се наш тим прошетао кроз нокаут фазу. Даниловић и Ђорђевић стисли су зубе, играли преко повреда и носили екипу до злата.

У полуфиналу у којем није било неизвесности, Дејан Бодирога убацио је 22 поена и и био најеифиикаснији на утакмици. Даниловић је додао 20 поена.

Париз 1999: Италија - Југославија 71:62

Први послератни пораз. Тим Богдана Тањевића био је бољи и потом заслужено освојио злато-

Андреа Менегин убацио је 16 поена, Грегор Фућка 17, Карлтон Мајерс 11... Моћни су то "азури" били. На другој страни, "плави" су дошли на ЕП практично без припрема, али су и у ратној години догурали далеко, све до бронзе.

Дејан Бодирога убацио је 17, Предраг Даниловић 14, Владо Шћепановић 12, Владе Дивац 8...

Истанбул 2001: Југославија - Шпанија 78:65

Пау Гасол, херој синоћњег полуфинала, дебитовао је на Еуробаскету са својим класићима (Наваро, Рејес...) и прво разочарање доживео у дуелу са моћним тимом Светислава Пешића. Није било лако, али су Предраг Стојаковић (30 п) и Бодирога (15) одвели тим у финале против домаћина.

Гасол је остварио дабл-дабл (22 п, 11 ск) и наспрам себе имао Дејана Томашевића и Предрага Дробњака (13 п).

"Плави" су дан касније, у борби за титулу, освојили последну титулу шампиона Европе за нашу земљу.

Катовице 2009: Србија - Словенија 96:92

Последње полуфинале наше репрезентације до ове године.

Тријумф у трилеру против Словенаца, решен у продужетку, одвео је Србију најдаље од распада СЦГ. Херој је био Милош Теодосић.

Садашњи капитен "орлова" убацио је у тој утакмици 32 поена, погодивши 22 секунде пре краја последње четвртине јако важну тројку, за 79:79. Потом је, у продужетку, тројкама постављао и резултат 89:84, па 92:88. Недостижних 94:91 поставио је са линије за слободна бацања, одакле је Новица Величковић потом исписао коначних 96:92.

Млади тим Душана Ивковића, са просеком година од 22,3, донео је из Пољске нашој земљи прву медаљу од Индијанаполиса.

У ишчекивању вечерашњег полуфинала након којег ће бити познато ко ће заиграти у финалу против Шпаније, поклањамо вам песму да се загрејете...

Коментари / 0

Оставите коментар