Video - EP: Sva srpska polufinala...!

Od raspada SFRJ, naša reprezentacija igrala je u pet polufinala. Večeras od 21 čas će zaigrati i šesto. Šta Vi očekujete?

Košarka 18.09.2015 | 18:00
Video - EP: Sva srpska polufinala...!

Od Atine do Lila.

Okruglo 20 godina nakon prvog posleratnog polufinala naše reprezentacije, Srbija ponovo ima priliku da obezbedi medalju Eurobasketa. Drugu od raspada državne zajednice.

Polufinalni skor naše reprezentacije u te dve decenijeje 4:1. Pobeđivali smo Grke, Špance i Slovence, a jedini poraz naneli su nam Italijani

Ove večeri, rival je Litvanija (21 čas), koja je dobro poznat rival. Mesto: Stadion Lila.

Ovako su izgledala sva polufinala naše reprezentacije

Atina 1995: Jugoslavija - Grčka 60:52

OAKA je zviždala, "plavi" su pobedili i ušli u finale.

"Vi se ne sećate da sam na toj utakmici bio najgori, a bio sam. To je snaga reprezentacije", nekoliko je puta ponovio selektor Đorđević, heroj atinskog finala, koji je u polufinalu ubacio sedam poena.

On je povukao protiv Litvanije, a te večeri, pred oko 20.000 gledalaca, ekipu je vodio Predrag Saša Danilović, strelac 19 poena. Dvocifreni učinak imali su i Dejan Bodiroga (12) i Vlade Divac (10).

Među Grcima najefikasniji je bio Panajotis Fasulas, koji je ubacio 14 poena. Tog dana, njegov tim doživeo je jedan od najtežih poraza. Jugoslavija je krenula ka jednom od najvažnijih zlata naše košarke.

Barselona 1997: Jugoslavija - Grčka 88:80

Divac i Paspalj nisu igrali, ali nije ni bilo potrebe, jer se naš tim prošetao kroz nokaut fazu. Danilović i Đorđević stisli su zube, igrali preko povreda i nosili ekipu do zlata.

U polufinalu u kojem nije bilo neizvesnosti, Dejan Bodiroga ubacio je 22 poena i i bio najeifiikasniji na utakmici. Danilović je dodao 20 poena.

Pariz 1999: Italija - Jugoslavija 71:62

Prvi posleratni poraz. Tim Bogdana Tanjevića bio je bolji i potom zasluženo osvojio zlato-

Andrea Menegin ubacio je 16 poena, Gregor Fućka 17, Karlton Majers 11... Moćni su to "azuri" bili. Na drugoj strani, "plavi" su došli na EP praktično bez priprema, ali su i u ratnoj godini dogurali daleko, sve do bronze.

Dejan Bodiroga ubacio je 17, Predrag Danilović 14, Vlado Šćepanović 12, Vlade Divac 8...

Istanbul 2001: Jugoslavija - Španija 78:65

Pau Gasol, heroj sinoćnjeg polufinala, debitovao je na Eurobasketu sa svojim klasićima (Navaro, Rejes...) i prvo razočaranje doživeo u duelu sa moćnim timom Svetislava Pešića. Nije bilo lako, ali su Predrag Stojaković (30 p) i Bodiroga (15) odveli tim u finale protiv domaćina.

Gasol je ostvario dabl-dabl (22 p, 11 sk) i naspram sebe imao Dejana Tomaševića i Predraga Drobnjaka (13 p).

"Plavi" su dan kasnije, u borbi za titulu, osvojili poslednu titulu šampiona Evrope za našu zemlju.

Katovice 2009: Srbija - Slovenija 96:92

Poslednje polufinale naše reprezentacije do ove godine.

Trijumf u trileru protiv Slovenaca, rešen u produžetku, odveo je Srbiju najdalje od raspada SCG. Heroj je bio Miloš Teodosić.

Sadašnji kapiten "orlova" ubacio je u toj utakmici 32 poena, pogodivši 22 sekunde pre kraja poslednje četvrtine jako važnu trojku, za 79:79. Potom je, u produžetku, trojkama postavljao i rezultat 89:84, pa 92:88. Nedostižnih 94:91 postavio je sa linije za slobodna bacanja, odakle je Novica Veličković potom ispisao konačnih 96:92.

Mladi tim Dušana Ivkovića, sa prosekom godina od 22,3, doneo je iz Poljske našoj zemlji prvu medalju od Indijanapolisa.

U iščekivanju večerašnjeg polufinala nakon kojeg će biti poznato ko će zaigrati u finalu protiv Španije, poklanjamo vam pesmu da se zagrejete...

Komentari / 0

Ostavite komentar