Суша обрала кукуруз

Берба кукуруза на појединим парцелама у Српској је почела, а према првим процјенама ратара, приноси су и до четири пута мањи него лани.

Република Српска 18.09.2015 | 17:00
Суша обрала кукуруз

За разлику од прошле године када су пољопривредници на парцелама биљежили рекордне приносе кукуруза од око 14 тона по хектару, суша је ове године узела данак.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић рекао је да су комбајни већ ушли у њиве у предјелима гдје су плића земљишта.

- Приноси кукуруза су веома подбацили ове године. Род се процјењује на око четири тоне по хектару, а негдје и мање - рекао је Маринковић.

Додаје да се ратари надају да ће приноси кукуруза на парцелама гдје је примијењена комплетна агротехника бити нешто бољи.

- С обзиром на то да је кукуруз ове године доста сув, вјерујем да ћемо имати мање количине које ће бити упућиване на додатно сушење. Стога ће се дио смањених приноса компензовати кроз мање трошкове сушења - казао је Маринковић.

Пољопривредник из Лијевча поља Душко Бањац казао је да ће бербу кукуруза на својим њивама завршити за десетак дана.

- Кукуруз је највише страдао од ове суше. На парцелама које нисам наводњавао принос је око 300 килограма по дунуму. Тамо гдје се наводњавало, убраће се и до 1.000 килограма - рекао је Бањац.

Додаје да кукуруза ни изблиза неће бити довољно за стоку.

- И кад је година добра, у Републици Српској је недовољно површина засијано овом житарицом, па се недостатак домаћег кукуруза надокнађује оним из увоза - истакао је Бањац.

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић рекао је да је берба кукуруза у пуном јеку на семберским пољима.

- Има парцела на којима се неће убрати ни 100 килограма кукуруза. Остали смо без 60 одсто рода - казао је Малетић.

Додаје да од око 52.000 хектара обрадивог земљишта у Семберији, пола је засијано кукурузом.

Предсједник Удружења пољопривредника и мљекара Републике Српске Владимир Усорац казао је да су суша и слаб род кукуруза већ утицали на цијену ове житарице.

- Цијена је већ скочила на 400 КМ по тони, а то је посљедица кризне године, јер је кукуруз подбацио на већем подручју на којем се производи, а не само код нас - нагласио је Усорац.

Према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, ове године у Српској је кукурузом засијано 141.838 хектара.

Силажа

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић истиче да сточари имају проблем са силажом намијењеном за исхрану бикова и музних грла, јер је због суше умањен квалитет.

- Суша је умањила нутритивне вриједности силаже, а нема је ни количински довољно, колико би требало - рекао је Маринковић.

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

...

18.09.2015 19:06

...Лос је принос кукуруза, бице многим мања гу.а...

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

19.09.2015 05:51

Не морамо ми брати, помогла је мало

ОДГОВОРИТЕ