ФИФА суспендовала Валкеа!

Генсек Међународне фудбалске федерације Жером Валке суспендован је на неодређено време!

Фудбал 19.09.2015 | 22:40
ФИФА суспендовала Валкеа!

ФИФА већ месецима црвени. Скандал око корупције се не стишава.

После хапшења седам високих званичника ФИФА у мају, са радном места удаљен је и генерални секретар Жером Валке.

ББЦ наводи, позивајући се на саопштење ФИФА, да је Валке суспендован до даљег због основаних сумњи да је злоупотребио службени положај.

Једна од неколико ствари које му се стављају на терет је и продаја карата за Светско првенство по вишим ценама.

Генерални секретар ФИФА одбио је те оптужбе и навео да су оне "нечувене и измишљене".

Валке (54) налази се под истрагом и због умешаности у примање мита од 10 милиона долара, што он такође негира. Новац је од Јужне Африке наводно добио потпредседник ФИФА Џек Ворнер пре него је Јужна Африка изабрана за домаћина турнира 2010. године.

Велики потреси у ФИФА почели су у мају када су у хотелу у Цириху уочи конгреса по налогу САД ухапшена седморица високих званичника те организације. Против њих и још двојице функционера ФИФА подигнута је оптужница за мито и корупцију.

Недуго после тога одржани су избори за председника ФИФА, на којима је Сеп Блатер реизабран на место првог човека "светске куће фудбала", али је неколико дана касније изненада најавио да се повлачи.

Валке, као један од његових најближих сарадника и људи од поверења важио је за најозбиљнијијег кандидата да наследи Блатера на месту председника ФИФА. Новонастала ситуација озбиљно га је удаљила од тога и сада се суочава са истрагом комитета за етику ФИФА.

ФИФА је због тешких претходних месеци недавно основала радну групу са циљем да се озбиљно позабави питањем корупцијске афере и да поврати интегритет и углед тој организацији.

Жером Валке је после новинарског и уредничког посла на француској телевизији Канал плус стигао у ФИФА 2003. године, где је постављен за директора маркетинга. Четири године касније постао је десна рука Сепа Блатера, након што је именован за генералног секретара.

Коментари / 0

Оставите коментар