FIFA suspendovala Valkea!

Gensek Međunarodne fudbalske federacije Žerom Valke suspendovan je na neodređeno vreme!

Fudbal 19.09.2015 | 22:40
FIFA suspendovala Valkea!

FIFA već mesecima crveni. Skandal oko korupcije se ne stišava.

Posle hapšenja sedam visokih zvaničnika FIFA u maju, sa radnom mesta udaljen je i generalni sekretar Žerom Valke.

BBC navodi, pozivajući se na saopštenje FIFA, da je Valke suspendovan do daljeg zbog osnovanih sumnji da je zloupotrebio službeni položaj.

Jedna od nekoliko stvari koje mu se stavljaju na teret je i prodaja karata za Svetsko prvenstvo po višim cenama.

Generalni sekretar FIFA odbio je te optužbe i naveo da su one "nečuvene i izmišljene".

Valke (54) nalazi se pod istragom i zbog umešanosti u primanje mita od 10 miliona dolara, što on takođe negira. Novac je od Južne Afrike navodno dobio potpredsednik FIFA Džek Vorner pre nego je Južna Afrika izabrana za domaćina turnira 2010. godine.

Veliki potresi u FIFA počeli su u maju kada su u hotelu u Cirihu uoči kongresa po nalogu SAD uhapšena sedmorica visokih zvaničnika te organizacije. Protiv njih i još dvojice funkcionera FIFA podignuta je optužnica za mito i korupciju.

Nedugo posle toga održani su izbori za predsednika FIFA, na kojima je Sep Blater reizabran na mesto prvog čoveka "svetske kuće fudbala", ali je nekoliko dana kasnije iznenada najavio da se povlači.

Valke, kao jedan od njegovih najbližih saradnika i ljudi od poverenja važio je za najozbiljnijijeg kandidata da nasledi Blatera na mestu predsednika FIFA. Novonastala situacija ozbiljno ga je udaljila od toga i sada se suočava sa istragom komiteta za etiku FIFA.

FIFA je zbog teških prethodnih meseci nedavno osnovala radnu grupu sa ciljem da se ozbiljno pozabavi pitanjem korupcijske afere i da povrati integritet i ugled toj organizaciji.

Žerom Valke je posle novinarskog i uredničkog posla na francuskoj televiziji Kanal plus stigao u FIFA 2003. godine, gde je postavljen za direktora marketinga. Četiri godine kasnije postao je desna ruka Sepa Blatera, nakon što je imenovan za generalnog sekretara.

Komentari / 0

Ostavite komentar