ЕП: Французи утучени, Шпанци еуфорични - реакције...

Селектор Шпаније Серђо Скариоло рекао је да се његова екипа заслужено пласирала у финале Евробаскета. Селектор Француске Венсан Коле жалио се на судије после пораза од Шпаније после продужетка у полуфиналу Европског првенства. Плејмејкер репрезентације Француске Тони Паркер и даље је у неверици после пораза од Шпаније у полуфиналу Евробаскета. Пау Гасол после невероватне партије у полуфиналу против Француске поручио: "Наш циљ је јасан - злато!"

Кошарка 18.09.2015 | 16:20
ЕП: Французи утучени, Шпанци еуфорични - реакције...

Фурија је после продужетка победила браниоца трофеја и домаћина Француску са 80:75.

Јунак овог меча био је Пау Гасол који је убацио 40 поена (12-21 из игре, 16-18 пенали), 10 скокова и 3 рампе за укупни индекс корисности 52.

„Сјајан је осећај победити овакву утакмицу одиграну у јединственој атмосфери. Доказали смо да смо ментално јаки, посебно када смо водили са десет поена разлике. Нисмо одустајали, учврстили смо одбрану, а морамо честитати и Гасолу. Могли смо да победимо и пре продужетка. али заслужили смо тријумф, у то нема сумње. Веома сам поносан на играче. Квалификовали смо се за Олимпијске игре, мало ћемо уживати“, рекао је Скариоло.

“Пау је сјајан играч, али не може да шутне 18 слободних бацања, док Француска није имала нити једно у првом полувремену. Било је неједнаког критеријума. Он је фантастичан играч, али не може на њему да се свира све, а на другима ништа. ФИБА мора нешто да уради поводом тога“, рекао је Коле.

Једнако оштар био је и центар Руди Гобер, који је на нешто више од минут до краја продужетка добио пету личну грешку.

“Тешко је играти када неко може тебе да пипне, а ти њега не смеш. Ово је тежак и болан пораз, али вратићемо се“, каже центар Француске.

Селектор Шпаније Серђо Скариоло одговорио је на опаске колеге са клупе Француске.

“Најгоре што можеш да урадиш после оваквог пораза јесте да окривиш судије, никада то нисам урадио у каријери. Изгубио си пред 27.000 навијача таман када си мислио да имаш Шпанију на коленима, а она игра са половином играча – онда мораш да кажеш нешто. Ипак, нисам сагласан са тиме и мислим да је то питање морала. За мене је увек задовољство да играм са екипом тако такмичарски настројеном као што је Француска“.

Паркер је дао 10 поена, уз шут из игре 4-17, а имао је и 4 скока, 6 асистенција и 3 изгубљене лопте.

“Јасно је да нисам био на нивоу у најважнијој утакмици, немам шта да кријем. Веома сам разочаран игром“, рекао је Паркер и додао да није спавао, већ је покушавао да схвати шта се догодило њему и његовом тиму.

“Можда сам ставио превелики притисак на себе јер смо играли код куће. Једини начин да све објасним јесте превелика жеља. Нисам ни у једном тренутку ушао у добар ритам, нисам био добар, нисам успео да се ослободим и да играм као обично. Ипак, током целе каријере суочавам се са притиском... Никада се нисам спремио као сада и када се овако заврши, питаш се шта си згрешио боговима да ово заслужиш. Али то је живот“, додао је Паркер.

Далеко од свог максимума играо је Никола Батум, а на питање о лошој партији Паркера, рекао је:

“Много поштујем тог момка и све што је урадио током претходних 15 година. Не бих га кривио ни да је давао два поена по мечу сада. Одвео ме је на Олимпијске игре, учинио нас шампионима Европе, тако да је глупо сада кривити га што није убацио 35 поена као што је некада могао. Много је урадио за француски спорт и има право на лош дан. Мислим да ћете у недељу видети великог Тонија Паркера“.

Француски крилни центар јако тешко поднео пораз.

Тешко је налазио речи Жофри Ловерњ после пораза од Шпаније. Наде Француза да ће одбранити титулу шампиона Европе код куће угашене су у продужетку.

У четвртак је дао један од ретких интервјуа за српске медије без осмеха.

"Да... Не знам шта да кажем... Осећам се јако лоше, али имамо још једну утакмицу и видећемо", рекао је Француз.

Шта је био разлог пораза, осим феноменалне партије Пау Гасола, који је убацио 40 поена?

"Имао је 15 слободних бацања (заправо 18, прим аут) које су му судије дале... Не знам шта да кажем".

Како наћи мотивацију за утакмицу за треће место?

"Морамо да покушамо да победимо. Вечерас је тешко размишљати о следећој утакмици. Морамо да играмо на победу, сигурно".

Да ли је притисак био одлучујући фактор пораза?

"Не мислим да је то... Мислим да смо били спремни", процедио је кроз зубе Ловерњ и кренуо ка свлачионици.

Шпански репрезентативац инсистирао да говори са београдским новинарима после победе над Француској, иако су Шпанци све играче вукли у свлачионицу.

"Само да се зна да сам хтео да дам изјаву за српске медије. Ако вам не дам, то је јер ме вуку", рекао је Никола Миротић новинарима из Београда док га је ПР шпанске репрезентације одвлачио у свлачионицу.

На позиве "Никола, Никола", шпански репрезентативац је застао и инсистирао да се врати и да прича за Србе о победи Шпаније над Француском.

"Јако тешка утакмица, као што смо знали. Одиграли смо сјајан меч. И кад је ситуација била лоша и кад смо били 11-12 поена доле, нисмо посустајали. Знали смо да ћемо моћи да победимо ако се вратимо на три-четири поена. И били смо јако близу победе. Најбитније је да смо победили, обезбедили смо пласман на Олимпијске игре и покушаћемо да победимо".

Да ли је било потребно да Никола Миротић заигра за Шпанију да би се "фурија" осветила Француској за поразе?

"Мислим да да. Са грешкама, као што сви знамо, никад не можеш да одиграш савршену утакмицу. Ту сам да помогнем. Најбинтији су резултати. Јако смо срећни. Људи су очекивали, посебно у Шпанији, да ћемо бити у финалу. Неки су имали двоумице, али све битне утакмцие смо победили".

Против кога би волео да игра у финалу?

"Небитно је с ким ћемо у финалу, сад кад је обезбеђен пласман на ОИ. Да ли ће то бити Србија или Литванија, сасвим је небитно", рекао је Миротић пре одласка у свлачионицу.

Четрнаест година од дебија на великим такмичењима, Пау Гасол (35) поставио је свој лични поентерски рекорд у дресу Шпаније и одвео екипу и у финале Еуробаскета , али и на Олимпијске игре у Рио де Жанеиро.

Наравно, није све то сам урадио, али би подвиг "фурије" у Лилу био незанимслив без његових 40 поена.

После утакмице, Французи су се жалили на суђење и истицали да је феноменални Шпанац шутирао превише слободних бацања (16/18).

О раду арбитара, Гасол је рекао:

"Знали смо да морамо да дамо све од себе да бисмо победили овакав тим какав има Француска. Арбитри су урадили најбољи могући посао у датим околностима".

Са Шпанијом је освојио две титуле шампиона Европе, два континентална сребра и једну бронзу, уз светско злато и два олимпијска сребра. У недељу хоће још једну најсјајнију медаљу око врата, ко год да буде ривал.

"Наш је циљ злато. Дошли смо овде да победимо и имамо одличну прилику да то и урадимо", додао је Гасол.

Посебну поруку имао је за саиграче:

"Морам свима да честитам. И они су се борили од првог минута за победу и имали огромну енергију, али нисмо ни у једном тренутку престали да верујемо. Свака част свима, заиста", додао је Гасол.

Бранилац титуле Француска изгубила је од Шпаније у мечу полуфинала и бориће се за бронзнану медаљу са пораженим из меча Србија – Литванија.

Коментари / 0

Оставите коментар